Magyarország

2007.11.12. 12:17

Az alma ára majdnem megduplázódott egy év alatt

<p>Több mint 25 százalékkal drágultak egy év alatt itthon az agártermékek. Szeptemberben a növényi termékekért több mint 50 százalékkal kértek többet, mint egy évvel ezelőtt.</p>

Az állati eredetű termékeknél jóval kisebb volt a drágulás, a 3 százalékot sem érte el. Az alma ára egy év alatt több mint 80 százalékkal nőtt, a burgonyáé pedig 40 százalékkal - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn nyilvánosságra hozott gyorstájékoztatójából.

A jelentősebb gabonafélék termelői ára majdnem 92 százalékkal nőtt szeptemberben 2006 szeptemberéhez képest, a zöldségeké 12 százalékkal. A krumpli ára csaknem 30 százalékkal volt magasabb. A zöldpaprika 12 és fél százalékkal drágult, a paradicsom majdnem 18 százalékkal. A gyümölcsökért átlagosan 42, 6 százalékkal kértek többet a termelők szeptemberben, ezen belül az alma ára 84, 8, a szőlőé majdnem 32 százalékkal nőtt.

A sertéshús termelői ára csökkent idén szeptemberben az előző évhez képest, 13, 2 százalékkal. A baromfié viszont 15 százalékkal nőtt. A tej 16, a tojás 10, 4 százalékkal drágult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!