Magyarország

2007.11.07. 13:21

624 milliárd jut a jövőben a versenyképesség fejlesztésére

<p>Országjáró körútjának második állomásán, a Hortobágyon a kormányfő cáfolta azt a hírt, hogy megbontanák a a Hortobágyi Nemzeti Park egységét és eladnák abból a halgazdaságot. Gyurcsány Ferenc ismertette az Új Magyar Falu Program legfontosabb elemeit is.</p>

A kihelyezett szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vett.

A miniszterelnök azt mondta: az Új Magyar Falu Program nemcsak a mezőgazdaságról szól, ezért együtt tárgyalják a képzéssel, a kultúrával, a falusi turizmussal és az infrastruktúra fejlesztésével. Ezek megvalósítására pedig két forrás áll rendelkezésre: az egyik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, a másik az Új Magyarország Fejlesztési Terv.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azt mondta: a magyar agrárprogram elüt az európaitól, míg ott a termelést visszafogják, Magyarországon a 30 %-os termelésnövekedést célozták meg. Ennek legfontosabb eleme a versenyképesség fejlesztése, amelyre 624 milliárd forintot fordít az elkövetkező években a kormány, 66 milliárdot pedig az élelmiszeripar fejlesztésére. Fontos szerepet szánnak a közmunka-programnak, itt leginkább az erdőgazdaság jön számításba, szezonálisan körülbelül 3000-3500 embernek nyújtanak munkalehetőséget. A kedvezőtlen adottságú területek támogatására erdőtelepítésre, növények termesztésére több mint 35 milliárd forint jut. Az induló vállalkzások támogatásához pedig több, mint 100 milliárd forint áll rendelkezésre.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter azt mondta, 140 milliárd forintot költ a kormány a következő években a főleg halmozottan hátrányos helyzetű településeken az óvodai nevelésre és az alapfokú oktatás magas színvonalú biztosítására. Ezen kívül több, mint 27 milliárd forint jut úgynevezett integrált közösségi szolgáltatóterek kialakítására, kultúrházak, művelődési házak felújítására. Az Új Magyar Falu Programjában elindították a "nem mondunk le senkiről" zászlóshajó programot a hátrányos helyzetű kistérségek érdekében, ami 73 milliárd forint támogatást jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!