Magyarország

2007.10.31. 13:56

Négy-öt percig van esély

<p>Kedden délután három 12 éves gyermek lelte halálát a leomló homokfal alatt a Veszprém megyei Sümegprága határában; két gyermeket az omlást követően hamar megtaláltak, a harmadikat órákon át keresték. <dia width="850" height="630" alt="Veszélyes homokfal 2007.11.01."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vesz_lyes_homokfal_2007_11_01_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Veszélyes homokfal 2007.11.01." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/Megkerdeztuk%20Felelosseg_sp.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták <img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a>&#160;<a href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/homokfal%20rt-2.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.szon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

13:25: A homokbánya is veszélyes üzem

 A  földön, földben lévő nyersanyag (pl. a homok is) az állam tulajdona. Sokan úgy gondolják, hogy például homokbánya megnyitásához nem kell engedély. A bánya-nyitás előtt különböző engedélyek beszerzése szükséges. Az ügyben a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal jár el.

Tilos a bemenet

A bányába belépni, kísérő nélkül ott tartózkodni – az oda beosztottakon és az intézkedésre vagy ellenőrzésre jogosult személyek kivételével – tilos. A bányafalon és a munkaszint szabad széle mentén a személyek védelmére kijelölt biztonsági övezeten belül, továbbá minden olyan helyen, ahol be- vagy leesési veszély van, vagy az ott tartózkodókat leeső tárgyak veszélyeztetik, elkerítéssel, lefedéssel, vagy más alkalmas módon kell a védelemről gondoskodni.
A bányaüzemben a 6 hónapot meg nem haladó kitermelési szünet esetén is gondoskodni kell a személy-, a vagyon- és környezetvédelmi követelmények teljesítéséről. Ha a szüneteltetés időtartama az egy hónapot meghaladja az előbbiekben felsorolt követelmények teljesítésének módját – a szüneteltetés megkezdésekor – írásban be kell jelenteni a bányafelügyeletnek.

A területet a bányatulajdonosnak nem kell megvennie, bérelheti is a földet – tudtuk meg. Igazolni kell az ásványi anyag meglétét, amihez engedélyezett kutatások szükségesek. Az eredményeket dokumentálják, az ásványvagyon mérete zárójelentésben szerepel, továbbá környezetvédelmi engedélyt is be kell szerezni. Ezután jelölik ki a bányatelket, majd a kitermelés műszaki üzemi terve alapján indulhat a munka.

Az üzemeltetéssel kapcsolatos biztonsági tudnivalókat a Bányabiztonsági Szabályzat írja elő. E szerint: a bányaüzem felelős műszaki vezetőjének és a műszaki felügyeleti személyeknek meg kell tenniük „a kötelező gondosságból és a bevált szakmai gyakorlatból fakadó valamennyi óvóintézkedést”, hogy biztosítsák az élet, az egészség, a természeti és az épített környezet védelmét. A bányászati tevékenységgel érintett veszélyes területek határát jól látható és maradandó módon meg kell jelölni.

A bányához vezető minden közlekedésre és járásra szolgáló út mentén, a bányaterület határánál a belépés tilalmára és veszélyességére figyelmeztető táblát kell elhelyezni. A belterületen lévő bánya esetében elkerítéssel biztosítani kell, hogy oda csak kapun keresztül lehessen bejutni. A kaput – felügyelő személy hiányában – zárva kell tartani.

11:25: Nyíregyházán a Városüzemeltetési Kht. egy homokbányát üzemeltet, így rájuk is a külszíni bányászati tevékenység bányabiztonsági szabályzata érvényes.

E szerint a bányászati tevékenységgel érintett veszélyes területek határát jól látható és maradandó módon meg kell jelölni, a bányaterület határán a belépés tilalmára és veszélyességére figyelmeztető táblát kell kihelyezni. A belterületen lévő bánya esetén elkerüléssel kell biztosítani, hogy oda csak kapun keresztül lehessen bejutni, a kaput pedig zárva kell tartani. A szabályzat tartalmazza: külön rendelkezés hiányában is valamennyi óvintézkedést meg kell tenni, hogy biztosítsák az élet, az egészség, a természeti és az épített környezet védelmét.

10:00: Egy 15 éves fiú az őszi szünidőben rokonlátogatáson tartózkodott Sümegprágán, s délután három helybeli 12 éves gyermekkel kibiciklizett a faluból a homokbányához, hogy ott barlangot építsenek.

A megbontott homokfal azonban ráomlott a gyermekekre, s csak a 15 éves fiú tudott elugrani a lezúduló föld elől. A helyszínre érkező szakemberek szerint az illegálisan „üzemelő" homokbányánál veszélyt jelző, illetve a területre való bemenetelt tiltó táblák nem voltak kihelyezve.

Annak járunk utána, mi a tulajdonos kötelezettsége a bányák kapcsán: kell-e kerítéssel körbevenni a területet, kötelező-e táblákkal jelezni a veszélyt, de arra is kitérünk, hogy mennyi ideig lehet esélye annak, akire homok omlik.

Ha nem sikerül rést találni

– Ezekben az esetekben a fulladás a halál oka – mondja dr. Guti Elek, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Oktató kórház sürgősségi osztályának helyettes vezetője.

– Olyankor, amikor sikerül élve kihozni valakit a rászakadt föld alól, elsőként a légutakba került anyagokat távolítják el, azonban a nagy mennyiségű föld vagy homok más veszélyeket is rejt. Ha ugyanis emiatt egy végtag tartósan nem kap vért, az ott összegyűlő méreganyagok, miután megszűnt a karra vagy lábra nehezedő óriási nyomás, bekerülnek a szervezetbe és akár halált is okozhatnak.

A beomlás után legfeljebb négy–öt percig van esély az életben maradásra, ennél tovább csak akkor, ha sikerül egy olyan rést találni, ahol oxigénhez lehet jutni.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa, Dankó Mihály -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!