Küzdősport

2023.11.13. 19:05

Hatalmas megtiszteltetés érte a debreceni harcművészt

Dankó Ferencet az Eskrima őshazájában avatták nagymesterré.

Haon.hu

Dankó Ferenc vizsga közben

Forrás: Dankó Ferenc-archív

Debreceni harcművészt avattak nagymesterré a késharcáról és botharcáról hírhedt Fülöp-szigeteki harcművészet, az Eskrima őshazájában! Dankó Ferencet, magyarországi és kelet európai szervezetek alapítóját és vezetőjét, hétszeres világbajnokot Cebu szigetén, a stílus főhadiszállásán, a legnevesebb – számos háborúkat és egyéb összecsapásokat – megjárt filippin nagymester jelenlétében avatták a stílus 8. danos nagymesterévé. A cím jelentőségét emeli, hogy ő csak a hetedik külföldi, aki valaha kiérdemelte ezt a címet.

debrecen-danko-ferenc-hajdu-bihar-haon-sport-eskrima-harcmuveszet
Dankó Ferenc középen a nagymesteri papírokkal
Forrás: Dankó Ferenc-archív

Az Eskrima egy különleges, a Fülöp-szigetekről származó fegyveres (botharc, késharc) és pusztakezes harcművészet. Hatékonyságát bizonyítja, hogy mind a mai napig éles utcai, illetve háborús helyzetekben alkalmazzák, valamint már számos magyar eskrimás hárított el vele utcai, szórakozóhelyi vagy munkából adódó támadásokat.

Egyedülállóságának titka abban rejlik, hogy egyszerre tanítja az eszközös (különböző botok, kés, mindennapi eszközök) és pusztakezes technikákat. Ezáltal az önvédelem minden területét lefedi. Technikai repertoárját pedig egy könnyen elsajátítható, logikus rendszerbe és tanmenetbe foglalja.

debrecen-danko-ferenc-hajdu-bihar-haon-sport-eskrima-harcmuveszet
A magyar csapat
Forrás: Dankó Ferenc-archív

Az élvonalban

A magyarok már a világ élvonalában vannak, hiszen számos világbajnok található soraik között, és minden magyar Eskrima mester a Fülöp-szigetek legnevesebb nagymesterei előtt vizsgázott. A mostani hatalmas szakmai siker, ugyanis a legősibb filippin harcművészet legnevesebb mestereinek tanácsa adományozta a 8. dan fokozatot és a nagymesteri titulust – számolt be portálunknak Dankó Ferenc.

Összesen 10 magyar Eskrima mester vizsgázott a legnevesebb filippin nagymesterek előtt:
Dankó Ferenc nagymester 8. dan
Szálkai István mester 4. dan
Nagy Tamás mester 4. dan
Lévai Orsolya mesternő 3. dan
Brenner Attila mester 2. dan
Ács Zoltán mester 2. dan
Halász Nóra mesternő 1. dan
Papp Boglárka mesternő 1. dan
Dr. Rátonyi Dávid mester 1. dan
Tóth Gábor mester 1. dan


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában