Előadás

2021.09.29. 13:35

Fókuszban a sport szerteágazó társadalmi szerepe

Szakmai értelemben is fontos, hogy a német válogatottban nagyon sok a lengyel és török nevű labdarúgó, nem véletlenül.

Fotó: Molnár Péter

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni képzési központjában A sport identitásépítő szerepe címmel tartott szakmai előadást Hajdú András politológus, kutatótanár, az MCC Politikatudományi Műhelyének oktatója. Előadásának lényege abban rejlett, hogy kiderült, a világ számos szegmensében ott van valamilyen formában a sport, úgy az egészség témaköreiben, a pszichológiában vagy éppen a kultúra, gazdaság, politika számos területén.

Hajdú András politológus, kutatótanár, az MCC Politikatudományi Műhelyének oktatója | Fotó: Molnár Péter

- A kutatásom fő területe a sport identitásépítő szerepe, illetve hogy miként lehet a sportot összefüggésbe hozni a társadalom számtalan szegmensével – mondta a Hajdú-bihari Naplónak az oktató. Itt jutott eszembe, hogy Hegyi Iván, a Sport TV szakértője is hányszor emlegette, hogy egyszer még tanítani fogják a sport társadalmi szerepét, hiszen semmilyen műsort nem néznek annyian a televízióban, mint egy labdarúgó vb-döntőt vagy az olimpiát. Hajdú András elmondta továbbá, hogy bár igaz, a doktori disszertációját más területről írta, abban az időben futott bele ebbe a témakörbe. – A törökök és a lengyelek németországi integrációjával foglalkoztam, és volt egy tanulmány, amely a labdarúgáson keresztül mutatta be és szemléltette ezt, onnantól kezdett el érdekelni, mára pedig már hasonló területen tanítok Budapesten mesterszakos sportközgazdászokat – mondta el az előadó.

Hajdú András beszélt a történeti előzményekről, a nyugati, modern sportélet kialakulásáról és hatásairól is, valamint hogy hogyan és miért folyt bele a gazdaság a sportéletbe. – A debreceni előadás célja az volt, hogy mindenki hazavigyen magával egy gondolatot, egy érdekességet, egy kérdést – mondta végül a politológus, ugyanis szerinte hasonló témakörökben sokan találkozni fognak kérdésekkel az életben.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában