3x3-as kosárlabda

2021.06.04. 18:15

Olimpiai álmokat dédelgetnek Debrecen főterén

Kezdetét vette a kvalifikációs torna a cívisvárosban. A magyar női válogatott mindkét pénteki mérkőzését megnyerte.

Fotó: Molnár Péter

Csendesen kezdtek szállingózni az emberek a Nagytemplom előtt felállított 3x3-as kosárlabdapálya köré péntek délután. Nem úgy a Kossuth-szobor előtt lévő térre, ahol ezúttal is lángos, üdítők, és egyéb finomságok várták a kosárlabda szerelmeseit és az érdeklődőket. A 17 óra 15 perckor kezdődött megnyitó ünnepség előtt negyed órával – nem túlzás azt állítani, hogy – már nem volt érdemes egyik sorba sem beállni, ha látni is akart valamit az ember fia.

Papp László polgármester | Fotó: Kiss Annamarie

A megnyitón Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, nagyon boldog, hogy a cívisváros ismét a kosárlabda fellegvára lehet. Mindenkit arra biztatott, hogy szurkoljuk ki együtt a magyarok olimpiai részvételét, álljon ki Debrecen egy emberként nemzeti válogatottjaink mellett. Majd Robert Rieblinger, a FIBA 3×3-as szakágának fejlesztési menedzsere háláját fejezte ki a kiváló rendezésért, és mindenkinek jó szurkolást, izgalmas mérkőzéseket kívánt.

Robert Rieblinger, a FIBA 3×3-as szakágának fejlesztési menedzsere | Fotó: Kiss Annamarie

A megnyitó ünnepség fényét a világhírű Face Team növelte még inkább látványos produkciójával. Zsákoltak jobbról, balról, felülről, ha pedig elvétettek valamit, akkor még alulról is.

Aztán pedig 18 órakor az Ukrajna-Belgium férfi rangadóval kezdetét vette az egészen vasárnap estig tartó kosárlabda őrület. Budapest helyett az idén Debrecen rendezi ugyanis az olimpiai selejtezőt, melyen hat női és hat férfi válogatott küzd meg a még egy-egy kiadó helyért. Mind a két nemnél ott van természetesen a magyar válogatott is, melynek pénteken a női tagjain van a sor, hogy továbbjussanak Hollandia és Észtország ellen, majd vasárnap újra bizonyítsanak a helyosztókon. A rendezvényre ingyenes a belépés, de védettségi igazolványhoz kötött. A 18 éven aluliak esetében a kísérőnek kell rendelkeznie az okmányokkal. Akinek nincs, ő se búslakodjon, a Kossuth-szobor előtti rögtönzött szurkolói zónában bárki élőben részese lehet az eseményeknek kivetítőkön keresztül.

Az első kipipálva

Lejátszotta első csoportmeccsét a magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott. Ellenfelünk Hollandia volt, maga a mérkőzés pedig elég fordulatosra, izgalmasra sikeredett. Bár igazából uralta a mérkőzést a magyar együttes, de valahonnan a hollandok mindig tudtak plusz erőt meríteni, többször is egyenlítettek a meccs során. A holtpontokon egy-egy jól eleresztett büntető segítette át Medgyessy Dóráékat, akik végül 14-12-re legyőzték a narancssárgákat.

Továbbjutottunk a csoportból

Az észtek elleni meccsét már könnyebben húzta be Magyarország (13-10), ez pedig azt jelenti, hogy a debreceni kiválóságot, Medgyessy Dórát is soraiban tudó magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott bejutott az olimpiai selejtezőtorna negyeddöntőjébe. Vasárnapi ellenfelünkre szombaton derül majd fény, minden esetre a pénteki játék alapján a végső győzelemre is lehet esélyünk.

„Veletek minden sikerül!” – szólt magyarul a mérkőzés végén Medgyessy Dóra a szurkolókhoz a pálya közepén, majd a Haonnak elmondta, hogy nála jobban nemigen szorult senki össze a szíve, mikor kifutott a cívisvárosi közönség elé. – A végsőkig küzdeni fogunk az olimpiai kvótáért, de szükségünk lesz a buzdításra vasárnap is. A kritikus pillanatokban próbálunk majd még jobban koncentrálni, tudjuk, hogy itt meccs közben egy pillanatra sem szabad kiengednünk, mert azt megbüntetik az ellenfelek.

PI

Pénteki eredmények

  • Ukrajna–Belgium (férfi) 14–19
  • Szlovénia–Ukrajna (férfi) 21–14
  • Szlovénia–Belgium (férfi) 18–20
  • Hollandia–Észtország (női) 11–10
  • Magyarország–Hollandia (női) 14–12
  • Magyarország–Észtország (női) 13–10
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában