Ákos és Beatrix megmutatta!

2020.12.03. 20:00

Országos bajnok a debreceni versenytáncos pár

A távolság és a világjárvány sem gátolhatta sikereiket.

Fotó: Molnár Ákos és Kiss Beatrix archívuma

Nagyszabású táncverseny zajlott néhány héttel ezelőtt Debrecenben. A Valcer Táncstúdió rendezte eseményen a klubközi megmérettetések mellett C kategóriás országos bajnokságot és ranglista versenyeket is láthatott a nagyérdemű.

A büszke házigazda saját bajnokot avatott: standard táncok kategóriában a junior II. korosztályú Molnár Ákos és Kiss Beatrix állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A 15 esztendős páros ugyanezen a napon szintén első helyezést ért el junior II. korosztályban, latin táncok B kategóriában, illetve felnevezett az ifjúsági korosztályba, ahol bronzérmet szerzett. Már ennyi is bőven elegendő lenne ahhoz, hogy sikerüket elsöprőnek találjuk, ám a nap végén ráadásképp még egy harmadik helyezést is behúztak a junior latin ranglistán.

Fotó: Molnár Ákos és Kiss Beatrix archívuma

– Nagy öröm volt számunkra, hogy Csaba bácsi (Bíró Csaba, a Valcer Táncstúdió vezetője – a szerk.) megpályázta és elnyerte a C kategóriás országos verseny rendezési jogát, mert így hazai pályán mutathattuk meg, hogy mit tudunk. Ezzel együtt óriási volt a nyomás, mert az edzőink, barátaink és klubtársaink előtt kellett bizonyítanunk. A valceresek szurkolása és biztatása mindenesetre sok erőt adott nekünk – avatta be portálunkat Molnár Ákos. Megjegyezte, az éves versenynaptáruk már januárban be volt táblázva, így rögtön elkezdték a felkészülést.

„A nyár folyamán részt vettünk három edzőtáborban, sok-sok különórán és ezek mellett egyénileg is rengeteget gyakoroltunk.”

A versenytáncosok számára elengedhetetlen a magánórázás, hiszen ilyen alkalommal az edző figyelme kizárólag egy párra irányul. Így tud személyre szabott koreográfiát készíteni nekik, amit aztán együtt tökéletesítenek – világított rá Bea.

A fiatalok mindketten a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának kilencedikes tanulói, és 2020 januárja óta alkotnak egy táncpárt. A viszonylag friss együttműködés és a pandémia okozta nehézségek ellenére elmondhatják magukról, hogy immár több bajnoki címet is elnyertek. Az első közös versenyükön, a márciusban rendezett kelet-magyarországi területi bajnokságon ugyanis latin táncokból, B kategóriában győztesként hagyták el a parkettet. Ifjú koruk ellenére komoly versenytapasztalattal rendelkeznek. Bea tizenegy éve pallérozódik a Valcer Táncstúdiónál, Ákos pedig a békéscsabai Nyíri Lajos Táncsoport Egyesületben edzett. Szerencsére sikerült áthidalniuk a távolságot, ennek köszönhetően heti 5-6 edzéssel tudtak készülni az előttük álló próbatételekre. Kitartóan gyakorolták az öt standard és öt latin táncból álló sorukat, ám a járványügyi helyzet miatt egy ideig szüneteltetni kellett a közös edzéseket, és augusztus végéig versenyen sem vettek részt.

Újratöltve

Amint lehetett, újra szorgos munkába fogtak, amely innentől még gördülékenyebben zajlott, hiszen Ákos szeptemberben Debrecenbe költözött. Döntését megalapozta, hogy Beával egy táncpárként képzelik el a jövőjüket. Szorgalmuk, kitartásuk és tehetségük végül ragyogó eredményekkel párosult.

Kivételes sikerekkel zárták az őszi versenyszezont: 10 aranyérmet, 4 ezüstérmet, 4 bronzérmet és még 3 döntős helyezést szereztek, valamint bekerültek a táncsport nemzeti válogatott keretébe is.

– Ősszel az összes versenyen elindultunk, minden hétvégén utaztunk: egyrészt kíváncsiak voltunk, hol is tartunk, mennyit fejlődtünk az elmúlt hónapokban, másrészt hogy versenyrutint szerezzünk. Sorra nyertük a standard versenyeket, de mivel az országos bajnokságon olyan párokkal is találkoztunk, akikkel még sosem mértük össze a tudásunkat, nem tudhattuk, milyen eredményre számítsunk – mesélte Ákos.

Fotó: Molnár Ákos és Kiss Beatrix archívuma

– Standard táncok esetében – mint angolkeringő, tangó, bécsi keringő, slow-fox vagy quickstep – nagyon nehéz a testtartás, hiszen egészen közel kell állni egymáshoz. Lehetetlen egyedül elsajátítani. A lépések technikája mellett nekünk ezt is tökéletesíteni kellett a tavaszi karantén után. Ráadásul ekkor még nem voltunk összeszokott páros, mint azok, akik évek óta egymással táncolnak. Végül azonban sikerrel jártunk, és a standard edzőnk, Budai Attila is nagyon büszke volt ránk. Engem már hét éve tanít, de az Ákossal közös munka alig egy esztendeje tart, így mindhármunk számára nagy kihívás volt ez az időszak – fejtette ki Bea.

Mint megtudtuk, jövő januárban korosztályt lép, és az ifjúságiak között folytatja a versenyzést a rátermett páros.

Célkitűzéseik között számos további bajnoki cím megszerzése szerepel latin és standard táncból egyaránt, utóbbi táncműfajból egyúttal szeretnének magasabb kategóriába jutni. Kiemelkedő teljesítményre törekednek a ranglistákon is, ahol már az ifi és a felnőtt korosztály legjobbjaival együtt indulnak.

Testvéri szeretet

A párostól azt is megérdeklődtük, milyen viszonyt ápolnak a hétköznapok során. Mint kiderült, két éve ismerik egymást korábbi versenyekről. Az összhangot, amely táncpárként jellemzi őket, erősíti a köztük kialakult szoros baráti kapcsolat, amely mára szinte testvéri szeretetté erősödött. A tánctermen kívül is sok időt töltenek együtt és táncos társaikkal egyaránt.

Elhivatott, szenvedélyes és céltudatos fiatalok, a köztük lévő kötelék pedig a táncparketten is tükröződik.

Vadász-Tari Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában