videóval

2020.12.18. 14:27

Mostantól a DVSC Egyesület a Loki többségi tulajdonosa

Összesen 230 millió forint értékben cseréltek gazdát a részvények.

Fotó: Matey István

Megtörtént az átadás-átvétel, immár az augusztusban életre hívott DVSC Egyesület a DVSC Zrt. többségi tulajdonosa

– jelentették be péntek délután a Nagyerdei Stadionban. A korábban elindított tulajdonosváltási törekvések a DVSC Futball Zrt. december 17-i közgyűlésén értek révbe, ahol megszülettek a megfelelő döntések a Szima család tulajdonában lévő részvénycsomag átvételével kapcsolatban.

Ennek értelmében a részvények több mint 60 százaléka a DVSC Egyesületé, 25 továbbra is az önkormányzatnál marad, 13 százaléknyi (nem szavazó) pakettet a Futball Zrt. is vásárolt, kétszázaléknyi részvényen pedig további 13-an osztoznak.

Vérmes remények

A sajtótájékoztatón Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a DVSC Egyesület elnöke elmondta, a kiesés utáni új időszak egyik legfontosabb kérdése a Zrt. átadás-átvétele volt.

– Bár az egyesület lett a többségi tulajdonosa a klubnak, a brandhasználattal kapcsolatos jogok az önkormányzatnál maradnak, tehát továbbra is döntő szava lesz a városnak. Ezzel lezárult egy korszak, de az ambícióink nem lettek kisebbek, a Debrecennek a nemzetközi kupáért és a bajnoki címért kell küzdenie. Egy olyan közösség formálódik a Loki mögött, amely vérmes reményekre jogosíthat bennünket. Az őszi elsőséget nem kell megmagyarázni, de tavasszal úgy kell játszani, hogy látszódjon, mire törekszünk majd az első osztályban – nyilatkozta Kósa Lajos.

Fotó: Matey István

Erős összefogás

A DVSC Egyesület 230 millió forintért – melyből közel 40 milliót az önkormányzat biztosított – vette meg a Szima Gábor érdekeltségébe tartozó részvényeket, utóbbi pedig ugyanennyi értékben kivásárolta a klub szerencsejáték-részvényeit.

„Az elmúlt időszakban a DVSC gyakorlatilag már az új tulajdonosi struktúrának megfelelően működött, és mostantól jogi értelemben is le tudtuk zárni a régi korszakot”

– emelte ki Papp László polgármester. – Októberben a városi közgyűlés részleteiben is tárgyalta ezt a folyamatot, és megadta a felhatalmazást arra, hogy a város álláspontját képviseljem a Zrt. decemberi közgyűlésén. Ez kétirányú volt, egyrészt felhatalmazott arra, hogy döntsünk a kaszinórészvények értékesítéséről, valamint arra, hogy megosszuk a város részesedését a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és az önkormányzat között. Az önkormányzat a szabályoknak megfelelő támogatást biztosította az új struktúra létrejöttéhez. Szerencsére az erős debreceni összefogásnak köszönhetően nem volt szükség arra, hogy az önkormányzat vásárolja fel a részvények döntő többségét.

„Ezzel a változással a Loki társadalmasítása is megtörténik, szinte teljesen közösségi tulajdonba került a DVSC részben az önkormányzatnak, részben pedig az egyesületnek köszönhetően.”

Bízom benne, hogy ez a tulajdonosi felállás hosszú távon meghatározója lesz a debreceni futballéletnek, napirendem van a sportszakmai kérdések témaköre is, erről a későbbiekben tudunk majd részletes tájékoztatást adni – ígérte a városvezető.

Fotó: Matey István

Szabó Péter, a DVSC Zrt. igazgatóságának elnöke hangsúlyozta, fontos pont a klub életében, hogy jogilag lezárult az átadás-átvételi folyamat.

„Mostantól tiszta viszonyok között tudunk dolgozni.”

A pakettek 98 százalékán osztozó három tulajdonos olyan jövőt tud garantálni, amivel remélem minden szurkolónk elégedett lesz. Az út elején járunk, mélyről indultunk minden szempontból. Az ősszel viszont sok dolog pozitív irányban mozdult el, és a következő időszakot is arra használjuk, hogy még profibbá váljon a klub. Vezetjük a bajnokságot, de vannak olyan pontok, amin javítani kell. Meg kell nyernünk az NB II.-t, és közben felkészíteni a csapatot és a stábot az első osztályra – szögezte le Szabó Péter,

Fotó: Matey István

Újságírói kérdésre Kósa Lajos elmondta, egyesületi tagságra lehet majd jelentkezni, de ehhez előbb egyesületi gyűlés szükséges, mivel módosítani kell az alapító okiratot.

– Örülnék, ha majd legalább 20 ezren lennénk az egyesületben. A cél, hogy a Loki olyan csapat legyen, ami a debreceni identitás része.

„A felmérések szerint 300 ezer aktív szurkolója van a DVSC-nek, ami az FTC után a második legnagyobb magyar futballpiacon. Szeretnénk ezt kihasználni, egyrészt jó futballal, másrészt marketingmunkával, mert a cél a 10 ezres átlagnézőszám.”

Ehhez erősen kell támaszkodni a magyar utánpótlásra, ugyanis mindig akkor volt erős a Loki, amikor a csapat gerincét debreceni kötődésű futballisták adták – mondta el a DVSC Egyesület elnöke.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, bár már nem részvényes, Szima Gábor jelentős összeggel fogja támogatni a Lokit.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában