Úszás

2020.04.03. 14:48

Hatvanévesek a Spártai Úszók

Az egyesület tagjai számára a rendszeres úszás életforma.

Fotó: Csépes Imre

Ebben az évben ünnepli a Spártai Úszók Természetjárók Közhasznú Egyesület fennállásának 60. évfordulóját – tájékoztatott Csépes Imre, a sportkör egyik tagja. Az egyesület azért maradhatott fenn az elmúlt több mint fél emberöltő alatt, mert mindig voltak olyan jó kedélyű, a teljes kikapcsolódásnak örülni tudó sportemberek, akik tudták, saját akaratuktól függ, mennyit sportolnak, megőrizve az egészségüket, ezáltal meghosszabbítva az életüket.

Néhány rendszeresen úszó ember, akik látásból, vagy személyesen is ismerték egymást, 1960-ban úgy határozott, hivatalosan is sportklubot alakít, így jött létre dr. Bartha Károly vezetésével a 20 fő alapító taggal a Spártai Sportolók Korán Kelők Klubja.

Annak idején az alábbiakban határozták meg a klub céljait:

„A klub feladata, hogy tagjait szigorú spártai szellemben úgy készítse fel a különböző alattomos betegségek, infarktus, agyvérzés, érszűkület, elpuhulás, lagymatagság, impotencia, frigiditás és más betegségek, nyavalyák ellen, hogy vidámak, edzettek, főleg fiatalok maradjanak.”

A rendszeres úszás az egyesület tagjai számára életforma, ezt egészítik ki évente néhány kirándulással és a jó hangulatú közös névnapok megtartásával.

A jelenleg 34 fős sportkör nyitott a jelentkezők számára, melyet a sportolás adta közös élmények és a barátság tartanak össze. Eredeti törzshelyük a nagyerdei fürdő volt, de a megváltozott körülmények miatt ezt felváltotta a Debreceni Sportuszoda. Kezdetben voltak a tagoknak fenntartásai ezzel kapcsolatban, hiszen szokatlan volt számukra a versenysport közelsége, de az évek alatt a sportuszoda megbecsült közösségévé váltak.

Az alapítók közül jelenleg is aktív dr. Nagy Sándor a maga 94 évével, melyet nemrég ünnepelt. Ennél meggyőzőbb bizonyíték nem szükséges ahhoz, hogy a rendszeres sport minden gyógyszernél többet ér.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában