úszás

2019.11.22. 13:28

Csúcseső Hódmezővásárhelyen

Dr. Flóra Katalin két újabb világ- és Európa-csúcsot úszott.

Fotó: Debreceni Szenior Úszó Klub

Számszakilag is nehezen követhető a 85 éves, jó formában levő szenior úszó, a debreceni színekben versenyző Dr. Flóra Katalin teljesítménye, aki 2019-ben felállított 13 korosztályos világcsúccsal és a dél-koreai Kvangdzsu-ban kivívott öt világbajnoki győzelemmel a tarsolyában érkezett az év utolsó előtti hazai versenyére Hódmezővásárhelyre.

A 400 méteres vegyesúszás ebben a korban komoly erőpróba. Hogy még nagyobb legyen a kihívás, az első 100 méteren, pillangóúszásban részidőként is elérhetőnek látszott a 2 perc 4 mp-es világcsúcs, amelyet lendületes úszással sikerült is megdöntenie Dr. Flóra Katalinnak. A teljes versenyszám leúszása után új világ- és Európa-csúcsnak örülhettünk 400 m vegyesen is, hiszen több, mint 2 perccel javította meg a korosztályos rekordot, amely így 132,24 százalékos teljesítményt ért, és a verseny legjobb eredménye volt.

Másnap a 400 m-es gyorsúszásban valamennyi résztávon is megdőlt a korábbi országos csúcs: 50 m-en, 100 m-en, 200 m-en és 400 m-en is országos rekordot jelentett Dr. Flóra Katalin teljesítménye, aki 85 évesen „természetesen” bukófordulóval fordult… Az ötödik országos csúcsa az 50 m-es mellúszásban született.

A debreceniek 25 fős csapattal vettek részt a hódmezővásárhelyi versenyen. 137 egyéni rajtot teljesítettek, 15 váltót indítottak.

Debreceni Szenior Úszó Klub

101 érem, ebből 30 arany

Ötszörös győztes volt Rentka László, négyszeres Gombkötőné Tóth Ilona, háromszoros Dr. Flóra Katalin és Batta Gyula. Két győzelemmel zárt Krasznai Róbert és T. Kiss Jenő.

Egy-egy számban győzött Karácsonyi György, Demkóné Balla Sarolta, Legoza Éva, Tóth Béla, Szekeres Ákos, Nagy Szabolcs, Othman Mohamed és Novák Krisztina.

Egyéni dobogósok: Horkay György, Cseri Piroska, Molnár Péter, Tancsik Andrea, Végh Ildikó, Sárkány Ákos, Erdélyi Zoltán, Nagy-Kovács Ádám és Ezer Andrea, további pontszerzők Virágos Gábor és Ambrus Zoltán.

A 25 fős debreceni csapat tagjai közül négyen szerepeltek először a klub színeiben: Tancsik Andrea, Novák Krisztina, Ezer Andrea és Végh Ildikó.

Tóth Béla 12 versenyszámban gyűjtötte a helyezéseket és a pontokat, rajta kívül többen vállaltak 6-8 rajtot. Legtöbb váltót, 15-öt, a debreceniek indítottak, ebből kilenc végzett az első és második helyen.

A csapatversenyt a helyezési számok és a százalékos teljesítményértékelés alapján is a debreceniek nyerték a közel 50 egyesület versenyében.

Az éves összetett csapatversenyben a Debreceni Szenior Úszó Klub gyakorlatilag behozhatatlan előnnyel vezet az utolsó, budapesti forduló előtt. Ehhez az előnyhöz a csapat egyenletes teljesítményén kívül nagymértékben hozzájárult Dr. Flóra Katalin 15 világcsúcsa és az utánuk kapott extra pontok, melyek nélkül a csapatversenyben a szintén előkelő 2. helyért küzdhetnének a debreceniek az utolsó fordulóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában