Kiállításmegnyitó

2023.10.18. 19:57

Múltbéli utazáson idézték fel a tájképfestő telep 28 esztendejét Debrecenben

A Nagybánya Tájképfestő Telep 28 éve címmel nyílt tárlat a debreceni Partium Házban szerda délután.

Gubányi Patrik

A több mint 300 művet számláló hagyatékból 34 művész 50 alkotását válogatták ki

Forrás: Kiss Annamarie

 Magyar Festészet Napján nyílt kiállítás A Nagybánya Tájképfestő Telep 28 éve címmel szerda délután a debreceni Partium Házban.

– Huszonnyolc esztendő alkotó tevékenységének lenyomatait egyetlen kiállításba gyömöszölni lehetetlennek tűnő, mégis megvalósítható, bohém képtelenség. Mert bár festőpalettánk korántsem teljes, válogatásunk azt az alkotói erőt sugározza, amit Hollósy Simon öröksége, a nagybányai festőiskola 1896-os létrejötte óta pulzál a világ felé tájról, térről, időről, Istenről – írják a Partium Ház sajtóközleményében, amelyben rámutattak, hogy

a második világháborúig kreatív szabadságban működő nagybányai festőtelep volt az a transzszilván művészeti kohó, amit Európa kortárs alkotó szellemisége táplált és tett korszerű széppé, ahol a plein air stílustól (franciául szabad levegőt jelent) az avantgárdig minden áramlat sikerrel vetette meg lábát.

34 művész 50 alkotását vehették szemügyre az érdeklődők

Az utódnemzedék alkotótáborát ez idő tájt a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület gondozza. A több mint 300 művet számláló hagyatékból 34 művész 50 alkotását válogatták ki, amelyek által a látogatók egyfajta múltbéli utazáson vehettek részt és felidézhették a tájképfestő telep elmúlt 28 esztendejét.

Az eseményen a Trio Consort vonósegyüttes szolgáltatta a hangulatfestő dallamokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában