szép jubileum

2021.11.26. 17:47

Tizenöt éves a Hungarospa-alkotótábor

Fotó: Tibai Irma

Tájak, tanyák, csendéletek, szoboszlói sajátosságok, s mindenekelőtt Európa legnagyobb fürdőkomplexuma sok tételben, olajfestményeken megörökítve. Ez a hozadéka annak az alkotótábornak, amelyet különleges szándékkal alapítottak. November utolsó hetében sikerült immár 15. alkalommal megtartani ezt az értékteremtő kulturális eseményt.

2005-ben adódott az ötlet, hogy a fürdő új hoteljében kellemes festményekkel járuljunk hozzá a vendégek jó hangulatához. A menedzsment támogatta az elképzelést. A folytatásnak köszönhetően ma már minden épületünk belső tereit ékesítik az alkotótáborosok művei

– mondta el kérdésünkre Varga Katalin szolgáltatási igazgató, a tábor egyik mentora. – Egyedinek kell lenni. Európa legnagyobb fürdője mindig olyat találjon ki, mutasson, amiben egyedi vagy első! – tette hozzá.

A pártfogó és a tanácsadó együttműködése lehet e termékeny tábor motorja. Katonatisztként, majd belügyminisztériumi magas beosztásban is dolgozott Csapláros László, aki a képek szerelmese. – Nagyon sok alkotótábort szerveztem a munkám kapcsán. Hajdúszoboszlóhoz a Bm. Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány családi táborainak vezetőjeként kapcsolódok 25 éve, immár helyi lakosként. Amikor megfogalmazódott bennem egy képzőművészeti tábor lehetősége, a fürdőnél nyitott fülekre talált a gondolat. Fantasztikus 15 év, kitűnő művészek keze munkájának eredményeként itt hagyott nagyszerű alkotások a belső tereken a vendégek örömére, így összegezhető az alkotótábor röviden.

Az ötnapos táborokban összesen 22 művész járt, köztük a legismertebb Losonci Lilla művésznő, akitől tanulni is tudtak a többiek. Az első években megadott témákat kellett megfesteni a résztvevőknek, ennek köszönhetően díszítik képeik a fürdő különböző egységeit. Később a városról is készítettek festményeket, a mostani jubileumra pedig szabadon festhettek csendéletet, természetábrázolásokat. Az alkotók fele hajdú-bihari vagy innen elszármazott, de zömében alföldiek, kecskemétiek, Tisza-vidékiek. Érthető tehát, hogy a műveken vissza-visszaköszönnek az alföldi tájak, a tanyavilág, a Tisza.

Zagyva Sándor püspökladányi, valamennyi táborban részt vett. Kedvenc képe egy vázlat, a fedett élményfürdő római medencéjének motívumaival. Az ő ábrázolásának eredménye a gyógyvíz 1925 októberi feltárását reprezentáló festmény. Farkas Icus helybeli, a fürdő dolgozója, 3 éve kamatoztatja művészi képességeit. Először vett részt a táborban, nagyon örül, hogy meghívták.

A jubileumi alkotótáborba ellátogatott a társaság igazgatótanácsának egyik tagja, Czegle-Pinczés Enikő. – Hihetetlenül büszke vagyok, hogy ezek a művek a mi támogatásunkkal születhettek meg. Nagyon fontos számunkra a művészet támogatása, ezáltal a szoboszlói fürdőkomplexum jelentős kultúraközvetítő szerepet is betölt.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában