könyveket adományoztak

2021.06.28. 13:53

Új gazdára találtak a történetek Berettyóújfaluban

A népmesepontban kapnak helyet a helyi asszony régi mesés könyvei.

Fotó: Bodorka Népmesepont-archív

– A mesekönyvekre, az olvasott történetekre óriási szükséges van véleményem szerint – mondta el a Naplónak Kocsis Ferencné Etelka, aki nemrégen a berettyóújfalui Bodorka Népmesepontnak ajándékozta az otthonában már hasznát vesztett mesekönyveit.

Fotó: Bodorka Népmesepont-archív

Mint mondta, a könyvek megszolgálták a családját, hiszen gyermeki és unokái is élvezték a bennük lévő sorokat. – Három unokám van, és látom, ahogy a digitális eszközök már kicsi gyerekkorukban fontossá vált számukra, sokszor a telefonon, a tévén néznek meséket. Az olvasott, a fejből mesélt történetekre ma is nagy szükség van. A családunkban mindig értékes volt a könyv, nagyra becsültük. A gyerekeim hamar megtanulták tőlünk, hogy a könyv az érték. Nemcsak a tárgy, hanem a történet is, ami benne van. Rengeteget olvastam a gyerekeimnek, és az a ragyogó tekintet, ami a hallgatásukat kísérte, csoda volt számomra. Beleélték magukat a történetbe, átszellemültek és megtanultak hallgatni, elképzelni minden sort. Ugyanígy az unokáim is szerették, ha altatáskor mesét olvastam nekik. Éppen ezért sok-sok könyvet vásároltam, de ma már mindannyian kinőtték ezeket a meséket – osztotta meg a Naplóval Eta néni.

Mint mondta, a feleslegessé vált könyveknek mindenképpen új gazdát akart keresni, hiszen az nem lehetett opció, hogy kidobja őket. A választása végül a helyi mesepontra esett, így az ott megforduló gyerekek is megismerhetik a régi könyvek izgalmas történeteit.

Fotó: Bodorka Népmesepont-archív

A régi nem értéktelen

A Bodorka Népmesepont vezetőitől megtudtuk: a 2018-as megnyitás óta több adomány is érkezett már hozzájuk. – Kaptunk régi bútordarabokat, használati tárgyakat, például lócát, szennyesládát, hokedliket, lavórt tartóval együtt, festett népi konyhai tartókat, festett és faragott polcokat, fazekas termékeket, zsírosbödönt, vizeskannákat, teknőt, szőtteseket, régi ruhásszekrényt, rokkát. Mindennek nagyon örültünk, hiszen nem csak díszei és hangulati elemei ezek a mesepontnak, hanem be is mutatjuk a gyerekeknek, megismertetjük ezekkel a tárgyakkal, eredeti funkciójukkal, sőt maguk is használhatják a játékok során. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a népmesék nagy része a régi, paraszti világot idézi meg, és a gyerekeknek ezekről nincs már közvetlen tapasztalatuk, élményük.

Fotó: Bodorka Népmesepont-archív

Jobb esetben ellátogatnak szülőkkel, vagy iskolával múzeumokba, esetleg skanzenbe, de ott főként kiállítási tárgyként ismerik meg azokat, nálunk pedig megfoghatják, használhatják is. A gyerekek szemléletét szeretnénk olyan irányba is formálni, hogy ami régi, az nem biztos, hogy értéktelen, kidobni való. A tárgyaknak is van történetük. Ha a mai háztartásokban nincs már szükség valamire, mert már divatjamúlt, vagy nem használják, ugyanakkor értéket képvisel, akkor ne a szemétbe kerüljön, hanem keressék meg azt a helyet vagy személyt, aki örömmel fogadja és helyet ad annak – mondták.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában