ünnepélyes avatás

2021.06.12. 16:41

Horthy Miklósnak állítottak szobrot Hajdúbagoson

Hazánk első, közterületen felállított, egész alakos Horthy-szobrát avatták Hajdúbagoson szombaton.

A polgármesteri hivatallal szemben elhelyezett köztéri alkotás avatására szerte az országból érkeztek. A sárándi dalárda hazafias nótákkal fogadta a vendégeket.

Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere köszöntőjében felidézte Horthy Miklós életének legfontosabb állomásait, majd hangsúlyozta: Horthy demokrata volt, egyformán küzdött a kommunizmus és a fasizmus ellen. Az ország vezetőitől kérte, hogy 75 évvel a háború után a magyar történelemírás is ismerje el és hangoztassa: Vitéz Nagybányai Horthy Miklósnak köszönhető az, hogy Magyarország fennállhat.

Fotó: Kovács Zsolt

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke a kormányzó történelmi érdemei közül kiemelte, hogy diplomáciai úton visszaszerezte az elcsatolt területek egyharmadát, szanálta az elképesztő állapotban lévő országot és a kontinens ötödik legerősebb gazdaságú országává tette Magyarországot.

Fotó: Kovács Zsolt

Zétényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós társaság tiszteletbeli elnöke kifejtette: Horthy munkásságának megítélésében törekedni kell a megegyezésre, hogy az objektív igazság legyőzze a túlzásokat és érzelmeken alapuló megítélését. Ki kell beszélni az elmúlt időt, fel kell dolgozni, meg kell értenünk, majd tovább kell lépnünk. Abban pedig nem láthat senki rosszat, ha egy közösség az általa tisztelt történelmi személynek szobrot állít.

Fotó: Kovács Zsolt

Az eseményt beárnyékolta, hogy az avatásra előkészített szobrot ismeretlen személyek szombatra virradóan fáradtolajjal leöntötték, a rendőrség a helyszínelést az avatás idejére felfüggesztette.

KZS

Ezek is érdekelhetik