kirakatkiállítások

2021.02.09. 15:00

Nem maradnak program nélkül a kultúra szerelmesei

Számos kiállítás nyílt, illetve nyílik meg a közeljövőben Debrecenben.

Fotó: Déri Múzeum-archív

Tavaszünnep kirakatkiállítás

A Holdújévvel, vagy más néven Tavaszi Fesztivállal kezdődik el hagyományosan az újév Kínában. Ez Kína legfontosabb, hosszú történelmi múltra visszatekintő, élő és hagyományos fesztiválja, Kína nemzeti szellemi kulturális öröksége.

A fesztivál az első holdhónap első napján kezdődik és annak tizenötödik napjáig, az úgynevezett Lámpás Fesztiválig tart. A Tavaszi Fesztivál ideje alatt Kínában és a világ számos pontján őrzik a régi szokásokat. A házat ekkorra kitakarítják – jelképezve a rossz, ártó dolgok eltávolítását, ezzel beengedve az újévi szerencsét. Ilyenkor találkoznak a távolban élő családtagok is egymással, hogy közösen ünnepeljenek, szórakozzanak, és hogy befogadják az új házaspárokat a nagycsaládba. Az ünnep része a tűzijáték és a petárdázás, a szilveszteri vacsora elfogyasztása, a rokonok és a barátok meglátogatása. Ekkor rendezik a híres oroszlán táncot, a sárkánylámpás játékot, templomi vásárokat. Az ünnep jellemző étele az édes gombóc. A kínai Holdújév erősen nemzeti jellegű, ugyanakkor helyi sajátosságokkal és fesztiváli jellemzőkkel is bíró ünnep – olvasható a Déri Múzeum közleményében.

A Tiencsini Képzőművészeti Akadémia (TAFA) Kína kilenc tekintélyes művészeti iskolájának egyike, az északi régió fontos művészeti, oktatási és kutatási központja. Tiencsin az ország harmadik legnagyobb, egyben tartományi jogú városa. A Képzőművészeti Akadémia a város szívében helyezkedik el, több más egyetemi központ szomszédságában. Jelen kiállítás három generáció, mintegy 39 művész alkotását mutatja be.

A projekt a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Konfuciusz Intézete, a Tianjin Foreign Studies University, valamint Debrecen Megyei Jogú Város szervezésében valósult meg. A program remélhetőleg elősegíti a két ország művészeti és kulturális párbeszédét, valamint Tiencsin és Debrecen városának baráti együttműködését.

Megnyitó: 2021. február 12. 14 óra, online ide kattintva követhető.

Megnyitja: Dr. Keményfi Róbert DE BTK dékánja, Dr. Csontos Pál DE BTK Konfuciusz Intézet magyar igazgatója, Dr. Cui Xianjun DE BTK Konfuciusz Intézet kínai igazgatója és Dr. Puskás István, Debrecen MJ Város kulturális alpolgármestere

Megtekinthető: 2021. február 12 – február 26 között a Piac utca 28/C kirakatában.

További kiállítások:

Sztojánovits Andrea FÉSZEK című interaktív fényinstallációja Álmos Gergely (mïus) hangkompozíciójával kiegészülve, a kiterjesztett valóság médiumát használva, a járókelők saját mobiltelefonján is megjeleníthető tartalommal.

A tárlat 2021.02.05-28. között látogatható a Piac utca 67. szám alatt.

Kovács Ivó Searchlight installációja fényvisszaverő tükrökkel alakítja át az egykor pékségként üzemelő Piac utca 67. szám alatt található utcafrontos ingatlan kirakathelységét.

A tárlat 2021.03.05-28. között látogatható a Piac utca 67. szám alatt.

A két kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

A két kiállítás szervezői: dr. Puskás István alpolgármester, DMJV, Déri Múzeum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában