Oktatás

2021.02.12. 19:42

A magyar nyelv legügyesebb művelői versenyeztek Nyíradonyban

Fontos volt a beszéd tempója, a hangsúlyozás és a szöveg értő tolmácsolása.

Fotó: Blascsák Kata

A Kazinczy Ferenc és Péchy Blanka nevét viselő „Szép magyar beszéd” szépkiejtési területi versenyt rendezett február közepén a Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A vetélkedésen a város környékén lévő települések iskoláiban megtartott fordulók korosztályos első helyezettjei vehettek részt.

Fotó: Blascsák Kata

A versenyt a vírushelyzet miatt a hagyományoktól eltérően nem a városi könyvtárban, hanem az iskola ebédlőjében tartották. Ott Berekszászi Natália igazgatóasszony és Sósné Juhász Sára, a verseny szervezője köszöntötte a jelenlévőket, akik négy különböző általános iskolából érkeztek, a helyi nyíradonyi diákok mellett Aradványpusztáról és Nyíracsádról is voltak résztvevők. A megmérettetés egy szabadon választott XX. századi prózai szöveggel kezdődött, majd a kapott idegen szöveg felolvasásával kellett bizonyítaniuk a diákoknak. A magyar tanárokból álló háromfős zsűri az alapján értékelte a felolvasást, hogy a versenyzők mennyire ismerik a magyar nyelv kiejtésének szabályait. A feladat a tartalomnak és stílusnak megfelelő hangú tolmácsolás volt. Figyelték, hogy tanulók mennyire bánnak megfelelően a hangerővel, be tudják-e tartani a megfelelő beszédtempót, a hangsúlyokat. A szervező iskolának köszönhetően senki nem távozott üres kézzel a térség legrégebbi, legnagyobb múltra visszatekintő anyanyelvi versenyéről.

Blascsák Kata

A verseny legjobbjai

5-6. osztály

  • Bosnyák Dorina (Aradványpuszta)
  • Varga Panni (Nyíracsád)
  • Terdik Tímea (Nyíradony)
  • 7-8. osztály

  • Bánházi Zoé (Aradványpuszta)
  • Széll Nóra (Nyíracsád)
  • Perge Máté (Nyíradony)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában