György Attila könyvbemutatója

2020.09.20. 09:26

„Macskának születtem, de csángó lett belőlem”

Szenvedélyes dohányos, autodidakta szakács, és távol tartja magát az irodalmároktól György Attila író.

Fotó: Szakál Adrienn

György Attila József Attila-díjas romániai magyar író új kötetét mutatták be a napokban a Térey Könyv­ünnepen. A Kerek a világ című regény mellett három másik alkotást is felvonultatott a Kárpátia Könyvesház, mely az idei könyvhéten 25 határon túli író csaknem százhúsz alkotását ismertette meg Debrecenben. György Attila Csinta Samu íróval osztotta meg az új könyv legfontosabb részleteit, de érdekes és szórakoztató történetein keresztül magánéletébe is bepillantást engedett a székelyföldi alkotó.

„Úgy szép az élet, ahogy van: ízesen, mámorosan, a mi világunk. Eszünk, iszunk, szeretünk, és néha harcolunk is, hogy az előbbieket megtehessük, majd az utazás végén felnézünk, és derűsen megállapíthatjuk: kerek a világ”

– kezdte az új könyv szerzője, majd azzal folytatta, mit is jelent ez a saját életében. – A legfontosabb a két macskám, azután jön a feleségem, majd a barátaim, akik nélkül nem tudnék élni. Ezt követi a konyhaművészet, pontosabban a konyhakóklerkedés, legutolsó sorban pedig az irodalom, illetve az irodalmárok, akiknek a világ nem veszi nagy hasznát, és egyébként is túl sokan vannak – vélekedett a székelyföldi alkotó.

Fotó: Szakál Adrienn

A „Kerek a világ”-ban az élet nagy dolgai mellett a mindennapi apróságok is helyet kapnak, így nem maradhatnak el a szerző imádatának és egyben gyűlöletének tárgyai sem: a macskák, akik az író meg­győződése szerint földöntúli teremtmények, akik emberfeletti képességekkel rendelkeznek.

A beszélgetés alatt a közönség azt is megtudhatta, hogy György Attila több művében is foglalkozik a latin és az etruszk történelemmel. Ezzel kapcsolatban az író úgy fogalmazott: – Én az etruszkokat szeretem, akik úgy vesztek el a latin tengerben, mint ahogy majdnem elvesztünk mi Erdélyben, szintén latin tengerben. De nem veszünk el, mert nagyobb a kultúránk és erősebbek vagyunk – hangsúlyozta a Kerek a világ szerzője.

SzD

Nem csak regényei által

György Attila 1971-ben született Csíkszeredában. 1991-től újságíróként, folyóiratok főszerkesztőjeként, valamint az Erdélyi Napló munkatársaként tevékenykedett. Novellái, publicisztikái romániai és magyarországi folyóiratok hasábjain rendszeresen megjelennek. A Magyar Írószövetségnek és a Fiatal Írók Szövetségének tagja, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának egykori intendánsa. 2011. március 12-én József Attila-díjban részesült Budapesten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában