helyi kultúra

2019.12.12. 21:04

Művek a divatfotós szemével

A divatfotós Annoni Zita elemezte elődje alkotásait.

Fotó: Facebook / MODEM

A közelmúltban az ismert modellből fotográfussá vált Annoni Zita kalauzolta végig a közönséget Helmut Newton PRIVÁT kiállításán a Modemben. Helmut Newton több mint öt évtizedes munkásságát lehetetlen kategorizálni. A műfajok felett állt, képeiben összekapcsolta az eleganciát, a stílust és a kukkolásra való hajlamot a divat-, a szépség- és a glamour fotózással.

Életműve nemcsak páratlan, de utánozhatatlan is. A divatfotózás nagyja, aki nem csupán ábrázolja, hanem újradefiniálja a korszellemet; célja, hogy a képeken keresztül izgalmas és meglepő történeteket meséljen el.

Szürreális érzék

Helmut Newton divatfotói kivétel nélkül túlmutatnak a bevett gyakorlaton, olykor szürreális érzékkel vagy éppen Alfred Hitchcock suspense-technikájával árnyalva szőnek párhuzamos narratívát. Gyakran nem egyértelmű, hogy hol ér véget a valóság, és hol kezdődik a „színpad”. Fotóin különböző elemeket kombinálva teremti meg a hatalom és a csábítás zavarba ejtő színjátékát, mindezt hihetetlen esztétikai érzékkel.

Többnyire a nőket állítja a középpontba – Paloma Picassót, Catherine Deneuve-t, Liz Taylort, Carla Brunit –, de a férfiak és nők közötti interakció is visszatérő motívum a felvételein – olvasható a Modem honlapján magáról a kiállításról. Annoni Zita, aki fotográfusi diplomáját a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Fotográfia szakán szerezte, képeivel számos magazin hasábjain, reklámokban, kampányokban és óriás­plakátokon is találkozhatunk. A fotóművész saját szemüvegén keresztül engedett betekintést a Modemben található Helmut Newton alkotásokba.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában