Helyi közélet

2024.07.05. 16:54

A természeti hatástól és a rongálástól is óvni kell a debreceni véderdőket

Haon.hu

Felnövekedve a fák a levegő minőségéhez is hozzá fognak járulni

Forrás: futureofdebrecen.hu

 

 

A véderdők gondozásáról tettek közzé egy hosszabb írást a Future of Debrecen oldalán a LIFE IP HungAIRy projekt ökomenedzserei. Mint írják, a levegőminőség javítása 2022-ben négy helyszínen ültettek fákat. A cél az volt, hogy a város nyugati-északnyugati részén a mezőgazdasági és a közlekedési eredetű szennyezésből származó porterhelést mérsékeljék.

Az ültetéssel azonban nincs vége munkának, hiszen az első években elengedhetetlen a csemeték gondozása. A növényápolási munkálatokat erdészeti szakemberek végzik, akik gondoskodnak a kellő öntözésről, tápanyag-utánpótlásról, metszésről, valamint a szükséges gyommentesítésekről, gomba és rovar elleni növényvédelmi beavatkozásokról, a lemosó permetezésekről is.

A természeti hatásokból, természetes pusztulásból eredő károk mellett, sajnos az emberi károkozással, rongálással is meg kell küzdenünk, ezekben az esetekben pótoljuk a csemetéket

 – olvasható a weboldalon.

A telepített véderdők fái 20-25 év múlva kezdik kifejteni maximális hatásukat, amikorra ezek a fák megnőnek, és nagy lesz a lombkoronájuk. Felnövekedve ezek a fák nem csupán a város levegőjét fogják tisztítani, hanem mikroklímájának alakulását is befolyásolják majd. A nyári időszakban felmelegedett, aszfaltozott felület hőmérsékletéhez képest az erdő közepén jóval hűvösebb hőmérsékletet érzékelhetünk majd.

Az ökomenedzserek a Derék utcai véderdő ápolási munkálataival kapcsolatban egy videót is közzétettek a YouTube-on:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában