Figyelem!

2024.06.22. 10:46

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nébih Hajdú-Biharban

A Nébih többek között arra kéri az embereket, hogy még a cigarettacsikket se dobják ki a kocsiból. A tűzgyújtási tilalom alatt lehetőleg belterületen se gyújtson senki nagy lánggal égő tüzet.

Haon.hu

Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is tűzgyújtási tilalom lépett életbe, közölte a Nébih honlapja.

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe Hajdú-Biharban is
Tűzgyújtási tilalom lépett életbe Hajdú-Biharban is
Forrás: illusztráció / MW-archív

A jelenlegi időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvesség kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát.  Az érintett vármegyékben nem volt olyan mennyiségű csapadék, amely elérte volna a felszíni biomassza szintjét. A magas statikus kockázatú állományokban jelentősen nőtt a tűzveszély, továbbá szintén jelentős az ugrótűz-potenciál és a koronatüzek kialakulásának kockázata – tették hozzá. 

Az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérsékletre és napsütéses óraszámokra számíthatnak. A lokálisan kissé szeles időjárás pedig tovább szárítja a felszíni és korona biomasszát.

Az erdei tűzrakóhelyeken sem szabad főzni a tűzgyújtási tilalom alatt

A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, mert azok felgyújthatják az út mentén található növényzetet. Belterületen is ajánlott tartózkodni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtásától, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet idézhetnek elő.

A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás. A korlátozás ideje alatt ugyancsak tilos tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu-n informálódhatnak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában