Természet

2024.06.22. 11:24

Ilyen madarat is láthatsz, ha most a Nagyerdőn sétálsz!

Haon.hu

Újra szürke gémet szúrhattak ki – és szúrhatnak ki talán még mindig – a szemfüles sétálók a nagyerdei Békás-tó környékén. A pénteken készített lenti kép tanúsága szerint a faj egy példánya újra megjelent a parkerdőben, és ha már ott volt, hűsölt is egy kicsit a vízparti fák alatt.

Szürke gém a debreceni Nagyerdőn
Szürke gém a debreceni Nagyerdőn
Forrás: olvasói fotó

A kapcsolódó Wikipédia-szócikk szerint a madár kedveli a vizes élőhelyeket, szívesen fészkel tavak, folyók, mocsarak közelében és tengerparti vidékeken. Főleg vízi élőlényekkel táplálkozik, melyeket a vízben állva hosszabb mozdulatlan ácsorgást követően kap el, vagy a vízbe gázolva csap le zsákmányára. Kiegyenesedve akár egy méternél is magasabb lehet, testtömege 1-2 kilogramm között váltakozik. Fehér feje és nyaka van, szemöldökétől kétoldalt fekete tollazat borítja fejének két oldalát, mely a tarkónál bóbitában végződik. Háta, szárnyainak felső fedőtollai szürkék, míg evezőtollainak vége fekete színű. Lábai barnák, míg csőre rózsaszínes-sárgás.

További debreceni szürkegém-észlelésekről itt és itt írtunk korábban.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában