Emlékezés

2024.06.22. 08:45

Olimpiatörténeti sétára várják az érdeklődőket a Debreceni Köztemetőbe

Haon.hu

A Debreceni Köztemetőt barangolhatják be az érdeklődők

Forrás: Explore Debrecen

Bő egy hónap múlva veszi kezdetét a nyári olimpia, ahol ezúttal is számos debreceni sportolónak szurkolhatunk majd. Nem ők azonban az elsők, akik ezen a nagy nemzetközi megmérettetésen képviselik városunkat. A modernkori olimpiák történetében több mint száz olyan debreceni sportoló vett részt az elmúlt bő egy évszázad alatt, akiknek ma már csak kevesen ismerik a nevét – közölte portálunkkal Erdei Nóra idegenvezető.

A 2024-es párizsi olimpia kapcsán április végén már volt lehetőség egy olimpiatörténeti sétán közelebbről is megismerni ezek közül a kiváló sportolók közül néhányat a debreceni Alliance Francaise, az Explore Debrecen és a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály közös szervezésében megvalósult városi sétán. Június 29-én, szombaton a szervezők egy újabb rendhagyó eseményre várják azokat, akik érdeklődnek Debrecen sporttörténete iránt és szeretnének még többet megtudni a városhoz kötődő olimpikonokról. Mint azt a Erdei Nóra írta, a vezetett séta helyszíne ezúttal a Debreceni Köztemető lesz, ahol számos olimpikonunk nyugszik Békessy Béla olimpiai ezüstérmes kardvívótól Hódos Imre olimpiai bajnok birkózóig.

A séta során a résztvevőknek lehetőségük lesz szakvezetők segítségével felkeresni azoknak a debreceni sportolóknak a sírját, akik beírták nevüket az olimpia történetébe. A megemlékezésen számos érdekességet hallhatnak majd az olimpikonok életéről, sportteljesítményéről, valamint az olimpia történetéről, sportnemeiről, kiváló bajnokairól, rendhagyó eseményeiről az ókortól napjainkig. Természetesen szó lesz a közelgő párizsi olimpiáról is, amiről érdekes kulisszatitkokat árulnak majd el a szervezők.

A sétát Parádiné Kenéz Tünde, a DHSE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály vezetője és Erdei Nóra idegenvezető tartja.

A séta időpontja: június 29. – szombat – 15 óra

A gyülekező helyszíne: Debreceni Köztemető I. kapu (a Kassai út és a Hadházi út felőli bejárat).

A részvételi feltételekről bővebben az esemény Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában