Közbiztonság

2024.06.30. 07:00

Jelentősen megszaporodtak az online térben történő csalások Hajdú-Biharban

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság beszámolója is napirendre kerül a hétfői közgyűlésen. A vármegyei közbiztonság tavalyi évi eredményeiről is tárgyalnak a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés tagjai.

Bekecs Sándor

Hajdú-Biharban is mind több a feljelentés online csalásokkal kapcsolatban

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Hajdú-Bihar vármegye közbiztonsága 2023-ban: az erről szóló beszámoló is napirendre kerül a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés július 1-i ülésén. A vármegyei rendőr-főkapitányság vezetője által összeállított anyag számot ad a bűncselekmények számának alakulásáról, az online bűncselekmények változásairól, a közbiztonság mellett a közlekedés helyzetéről, és a nyomozáseredményességről is.

rendőrség közbiztonság Debrecen haon
A jó közbiztonság érdekében  rendőrség minden bűncselekménytípusra fel van készülve (képünk egy rendőrségi bemutatón készült)
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

A beszámoló alapján a vármegyében tavaly az azt megelőző előző évhez képest 27,8 százalékkal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma, amely 2023-ben 6 ezer 858 esetet jelent. Valamennyi rendőrkapitányság illetékességi területén megfigyelhető a növekedés, a legnagyobb mértékű a Berettyóújfalui és a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság illetékességi területén volt. Előbbin 855-ről 1439-re, utóbbin 271-ről 359-re emelkedtek a bűncselekmények számai.

Az előzőeket követi a Püspökladányi (32,4 százalék), a Hajdúszoboszlói (29,4 százalék), illetve a Hajdúhadházi (28,5 százalék) Rendőrkapitányság. A Debreceni Rendőrkapitányság illetékességi területén 16,2 százalékos a növekedés, míg a Balmazújvárosi Rendőrkapitányságon 13,4 százalékos, a Hajdúnánási Rendőrkapitányság illetékességi területén 9,8 százalékos emelkedés figyelhető meg.

A közbiztonság adatait az online csalások is jelentősen meghatározzák

A közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma 1635-ről 2068-ra emelkedett, ez 26,5 százalékos növekedést jelent. A kiemelten kezelt bűncselekmények száma 19,5 százalékos növekedést mutat, ezen kívül az online térben elkövetett bűncselekmények száma is jelentősen megszaporodott és a tendencia jelenleg is tart, különösen a bankkártya-, valamint a hitelkártyahasználat, illetve az online banki műveletek, mobil applikációk használata kapcsán.

A tulajdon elleni szabálysértések miatt indított eljárások száma az előző évhez képest 2,1 százalékkal lett több, az ügyek 76,1 százaléka lopásból eredt, leginkább a bolti lopások fordultak elő.

rendőrség Debrecen haon
Rendszeresen ellenőrzik a közlekedőket a vármegye útjain
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

Az elsőbbség meg nem adása okozza a legtöbb balesetet

A közlekedésbiztonság helyzetének vonatkozásában a személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számában 6,4 százalékos emelkedés figyelhető meg. A halálos kimenetelű balesetek tekintetében szintén kedvezőtlen irányú elmozdulás történt: az előző évihez képest 23,8 százalékos a növekedés. A legtöbb baleset az elmúlt évben is az elsőbbségi szabályok megsértése miatt következett be.

2023-ban a migrációs nyomás nem várt mértékben növekedett, különösen a megbújásos és a járműben történő szállítás módszerével elkövetett embercsempészés volt a jellemző. A határforgalom tavaly magasabb volt, mint 2022-ben, azonban a 2019. évi adatokat nem érte el. 

Mind a személyforgalom, mind a járműforgalom emelkedett. Az átléptetés alapvetően folyamatos volt, a kirendeltségek minden esetben megfelelően reagáltak a változásokra. A várakozások a román szervek regisztrációja, a rendszerleállások, a szisztematikus ellenőrzés, valamint a dinamikus forgalomnövekedés miatt következtek be.

Több bűncselekmény esetén is javult a nyomozáseredményesség

A közterületi jelenlét mértékét 2023-ban az illegális migrációval kapcsolatos fokozott közterületi jelenlét alakította, továbbá az orosz-ukrán konfliktus kapcsán jelentkező menekülthullámmal összefüggésben felmerült rendőri feladatok befolyásolták. Emelkedett a közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények, a testi sértések, a garázdaság, a lakásbetörések a jármű önkényes elvétele bűncselekmények és az online térben elkövetett csalások nyomozáseredményessége is.

Összességében a bűnesetek száma emelkedett 2023-ban, eddig nem ismert bűncselekmény fajták jelentek meg, melyek a bűnügyi szakterületet komoly kihívás elé állították, azonban a vármegyében a kriminalitás helyzete stabil volt

 – olvasható az előterjesztésben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában