Retró

2024.06.15. 07:00

Ezek megvannak még? Ilyenek voltak a hirdetések a 70-es és a 80-as években - fotókkal

Nosztalgiázzunk egy kicsit! A Hajdú-bihari Napló korabeli számaiban megjelent hirdetésekből készítettünk egy galériát.

Kosztin Éva

A MÉH 1975-ös felhívásában Zsigulit lehetett nyerni

Forrás: Napló-archív

A Magyarország következő top modellje műsor híján 1975-ben a Debreceni Ruhagyár hirdetés útján keresett manökeneket. Szigorú centiméterekben adták meg, milyen méretekkel kell rendelkeznie a jelentkezőknek, ahonnan én a magasságom miatt rögtön ki is estem. 175 cm magas vagyok, a ruhagyár 168 cm és 172 cm magas hölgyeket keresett, de nem ez volt az első eset, hogy valahova szó szerint nem fértem be.

hirdetés, retró, napló
 Debreceni Ruhagyár hirdetése
Forrás: Napló-archív

Egy pár éve HR szakemberként egy multiban ülve egy másfél órás konferencia hívásban voltam, ahol a Power BI-ról, a Microsoft üzleti elemző platformjáról volt szó. Biztosan magas szakmai hozzáértéssel prezentálták a tudnivalókat, de én rettenetesen untam, és egyébként is annyira tele volt már a hócipőmtől kezdve az összes ingóságom azzal a környezettel, hogy úgy éreztem, én nem bírom tovább, váltanom kell.

De mégis hogyan tovább? Jobb nem jutott eszembe hirtelen annál, hogy megnézzem, hogyan lehet Goofy kutyának állni a párizsi Disneylandben. Úgy voltam vele, hogy én szívesen eltáncolgatnék egy óriási maszkban, ami alatt mindegy milyen a hajam, meg hogy milyen fejet vágok, mert úgysem látja senki, ráadásul azon se kell gondolkozni reggelente, hogy mit vegyek fel. 

Még a konferenciahívás közben felkerestem a népszerű vidámpark honlapját, hogy tájékozódjak a részletekről, és akkor láttam, hogy nemcsak maszkos mesefigurákat keresnek, hanem igazi Disney hercegeket és hercegnőket is. Azonnal felcsillant a szemem, és megnéztem a felvételi követelményeket, de a tények hamar lehűtöttek: egy Disney hercegnő ugyanis maximum 173 cm magas lehetett.

Ekkor eszembe jutott, hogy pár évvel korábban láttam egy dokumentumfilmet a Mouline Rouge revü mindennapjairól és úgy rémlett, abban azt mondták, hogy éppen a 175 centis magasság volt a minimum elvárás a táncosnőknél, ezért gyorsan ellenőriztem, így van-e még. Megnyugodva láttam, hogy ha minden kötél szakad, akkor oda még felvételizhetek, nem a magasságom lesz az, ami megállít.

Nosztalgiázzunk retró hirdetésekkel!

Egy kérdés viszont megfogalmazódott bennem, miután ilyen alaposan körüljártam a párizsi szórakoztatóipart: mégis mit kezdhet magával az a nő a fények városában, aki 174 cm magas?

hirdetés, Centrum áruház
A Centrum Áruház kihagyhatatlan ajánlata 1984-ből
Forrás:  Napló-archív

Az 1980-as évek hirdetései közül az egykori Centrum Áruház 1984-es ajánlatát emelném ki a szóhasználat miatt, hiszen olybá' tűnik, ekkoriban még jacky-nak írták a dzsekit. Kérdésem ezzel kapcsolatban is van: ha egy bármilyen univerzumban Jackie Kennedy hozzámenne Kabát Péterhez, vajon mi lenne a neve a házasságkötés után? És vajon hogyan bonyolítaná a helyzetet, ha Széll Bernadett is bekapcsolódna a történetbe?

További fényképek a galériában találhatóak az 1970-es és 1980-as évek Naplóiból, amelyeknek minden részletét érdemes alaposan megnézni az áraktól kezdve a márkaneveken át a ma már nem is létező üzletekig. 

Ha szereted a retrót, ezt a kvízünket mindenképp töltsd ki! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában