Városfejlesztés

2024.06.20. 12:35

Megújul a hajdúszoboszlói park

Két területen is fejlesztene az önkormányzat. A hajdúszoboszlói park mellett egy szervizút is megújulhat.

Haon.hu

Megújítják a Szilfákalja és Bányász utca közötti parkot

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Út- és parkfejlesztést indítana a hajdúszoboszlói önkormányzat; a kivitelező kiválasztására szóló felhívás a június 18-ai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A Szilfákalja és Bányász utca közötti park rekonstrukciója és Szilfákalja utca 19-43. szám előtti lakótelepi út és parkolók felújítási és építési munkálatait kell elvégezni. A hajdúszoboszlói park felújítása többek közt fakivágást, növénytelepítést és utcabútorok kihelyezését jelenti.

virágültetés Hajdúszoboszló park haon
Növényeket is telepítenek majd a hajdúszoboszlói park területén
Forrás:  Illusztráció: MW-archív 

Utcabútorokat is kap a hajdúszoboszlói park

Az említett park a város központjától északra található közterület, a Szilfákalja és a Bányász utca között. A terület lakótelepi zöldfelület, melynek arculatát alapvetően a meglévő belső feltáró út és parkolók rendszere, illetve ezen közlekedési felületek által meghagyott komplexek idős faállománya határozza meg. A nyertes ajánlattevő feladata lesz általános favédelmi teendők, kandeláberek cseréje; továbbá a meglévő játszótér környezetében új eszközök, berendezések elhelyezése a kapcsolódó zöldfelületek rekonstrukciójával együtt. Többek közt  4 fát ki kell vágni, bozót- és cserjeirtást végezni 150 négyzetméteren, 211 darab dísznövény fenntartását (metszéssel), borostyán és egyéb élősködők irtását, valamint vegyszeres védelmet végezni.
Cserélni kell 23 kandelábert, térkőburkolatot építeni 247 négyzetméteren, szegélyt 235 méteren.

Két fitness eszköz (egy elliptikus tréner és egy bicikli), egy kültéri asztalitenisz asztal, továbbá 15 utcabútor (9 támlás pad, 2 gyermek támlás pad, 3 hulladékgyűjtő, 1 kutyaürülékgyűjtő) telepítése szükséges. A növénytelepítés során 2 ezer 370 darab cserje, talajtakaró, kúszó és örökzöld ültetését, 10 lombhullató fa és 801 darab évelő telepítését kell elvégezni, valamint 1354 négyzetméteren gyepesíteni.

A tervek szerint elhelyeznek majd egy ivókút és 3 süllyesztett kerticsapot, kiépítve hozzájuk 156,7 méter vízvezetéket. Automata öntözőrendszert, valamint két napelemes kandelábert is felszerelnek. A zöldfelület rekonstrukcióval érintett területe összesen 2 ezer 283 négyzetméter.

Parkolóhelyeket alakítanak kiHajdúszoboszló haon
Parkolóhelyeket alakítanak ki
Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Parkolóhelyeket építenek

A Szilfákalja utca 19-43. szám között szervizút felújítás és a szervizúthoz létesíthető parkolóhelyek kivitelezése a feladat. A meglévő betonút felújítását és mellé új szilárd burkolatú parkoló építését úgy kell megoldani, hogy a közlekedő utak aszfalburkolattal, a parkolók térkővel legyenek burkolva. Az előírások betartásával a lehető legtöbb parkolóhely létesüljön.

Itt több szakaszban különböző elemek vannak meghatározva, az adott hely adottságaitól függően, így például a gyalog- és kerékpárút közötti szakasz szélességét növelni kell, megoldani a megfelelő vízelvezetést, a burkolatot javítani. A kivitelezéssel érintett teljes útszakasz hossza 623,12 méter. A munkára 6 hónap áll rendelkezésre, az ajánlatokat július 3-ig várják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában