Nyári munka

2024.06.24. 11:29

Diákmunkát vállalnál nyáron Hajdú-Biharban? – mutatjuk a tudnivalókat

Véget ért a tanév, de sokaknak a nyár nem csak játék és mese. A diákmunka idén is népszerű a tanulók és a munkáltatók körében egyaránt.

Kosztin Éva

Nyaranta sok diák vállal munkát a pult mögött

Forrás: Illusztráció/MW-archív

A nyári szünetben ideális pénzkereseti- és tapasztalatszerzési lehetőség a diákmunka. Ebben a cikkben összeszedtük a diákok munkavállalásának jogszabályi hátterét, megnéztük a hajdú-bihari munkalehetőségeket, és azt is, mennyit lehet keresni.

diákmunka, hajdú-bihar
A diákmunka jogszabályi hátterét és a kereseti lehetőségeket is szemügyre vettük
Forrás:  Illusztráció/MW-archív

A diákok foglalkoztatásáról a munka törvénykönyve rendelkezik, mely szerint 16 éves kortól lehet munkát vállalni, de két esetben már fiatalabbak is elkezdhetik. Így iskolaszünetekben (így a nyári szünetben is) a nappali tagozatos tanulók 15 éves koruktól dolgozhatnak; illetve – a naptári évtől teljesen függetlenül – a nyári szünetben és utána is, a 16 év alattiak jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, és hirdetési tevékenységet végezhetnek, viszont ezt  be kell jelenteni a gyámhatóságnál.

A 18 év alattiakat a munka törvénykönyve fiatal munkavállalónak hívja, a foglalkoztatásukra vonatkozó legfontosabb szabályok a következők: nem dolgozhatnak éjszaka, azaz este 10 és reggel 6 óra között; túlórát nem lehet nekik elrendelni, továbbá egy nap maximum 8 órát dolgozhatnak. Ez azokra is érvényes, akik egyszerre több melóhelyet pörgetnek: ha valaki reggel fagyit árul egy cukrászdában, délután pedig úszómesterkedik a strandon, akkor is összesen 8 órát tölthet munkával.

Milyen papírok kellenek a diákmunkához?

A megfelelő életkor mellett a munkavállalás másik feltétele az adóazonosító, hogy a munkáltató be tudja jelenteni a diákot. Az adóazonosító az adóigazolványon, ismertebb nevén az adókártyán található, első alkalommal ingyenesen állítják ki, mint bármelyik két sárga lapot begyűjtött focistát. Akinek még nincs a farzsebében egy adókártya (az igazi adó ász), a NAV-nál igényelheti elektronikusan, személyesen vagy bármelyik postán.

A munkavégzéshez munkaszerződést kell kötni, aminek tartalmaznia kell a munkakört, a munkabért, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt és a munkavégzés időtartamát, hogy melyik napon kezdődik a munkavégzés és meddig alkalmazzák a diákot. Fontos, hogy 18 éven aluliak esetében a törvényes képviselő hozzájárulása is szükséges a munkaszerződés megkötéséhez.

Nem kell azonban munkaszerződést kötni, ha az egyszerűsített foglalkoztatást választják a felek. Ezek jellemzően nem rendszeres mezőgazdasági és turisztikai idénymunkák, vagy alkalmi munkák, és ilyenkor elegendő, ha a munkáltató bejelenti a diákot az adóhatóságnál.

Diákoknak is jár szabadság?

A munka törvénykönyve szerint mindenkinek jár egy évben 20 nap alapszabadság, akik közvetlenül a munkáltatóval kötnek szerződést. Fontos, hogy akik diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát, megbízási jogviszonyban vannak, ezért nekik nem jár szabadság. Az életkor alapján a tét változik, ugyanis az alapszabadságon felül minden 18 év alattinak jár évente 5 nap pótszabadság, a 25 év fölöttiek pedig 1 nap pótszabadságot kapnak, ami minden harmadik évben eggyel nő, azaz a 28 év fölöttiek 2 nap pótszabadságot, a 31 év fölöttiek pedig 3 nap pótszabadságot kapnak, és ez így megy  45 éves korig, amikor a legtöbb az életkor után járó pótszabadság, ilyenkor 10 nap plusz jár. A szabadságok számát illetően a 19 és 24 év közöttiek járnak a legrosszabbul, nekik nem jár az életkor alapján pótszabadság, mindössze a 20 napos alapszabadsággal gazdálkodhatnak.

Fontos, hogy a szabadságok száma mindig az adott naptári évre vonatkozik, és ha valaki nem dolgozza le a teljes évet, akkor időarányosan kapja meg a napokat. Például ha egy 18 év alatti 2 hónapot dolgozik nyáron, akkor egy évre jár neki a 20 nap alapszabadság és a plusz 5 nap pótszabadság a kora miatt, tehát összesen 25 nap. Ha az év 365 napjára 25 nap szabadság jár, akkor a 2 hónap 62 napjára 4 nap szabadság fog jutni időarányosan.

Ha a szabadságokat nem tudják kiadni, míg tart a munkaviszony, akkor munkabérként fizetik ki a munkavégzés megszűnésekor.

Mennyi pénzt lehet keresni?

A munkabér a felek közötti megállapodásból születik, viszont nem lehet kevesebb, mint az aktuális minimálbér. Jelenleg a havi minimálbér napi 8 órás munkára bruttó 266 ezer 800 forint. A lenti táblázatban kiszámoltuk, hogy ez mennyit jelent óránként, naponta és hetente napi 4 órás, 6 órás és 8 órás munkavégzés esetén.

minimálbér, 2024
Legalább ennyit lehet keresni 2024-ben
Fotó: Kosztin Éva

Hogyan lehet a fizetésből a legtöbbet kihozni?

A bruttó bér az adózás előtti összeget jelenti, a nettó bér pedig azt, amit a levonások után kézhez kapunk. Az életkortól és a foglalkoztatás formájától függ, hogyan lehet a legmagasabb nettót elérni. 
A bérek kimaxolásában előnyben vannak a fiatalok, ugyanis 25 éves kor alatt senkinek nem kell a 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) megfizetnie. Azok tudják még vinni a bankot, akik iskolaszövetkezeten keresztül helyezkednek el, ugyanis aki közvetlenül a munkáltatóval köt szerződést, attól levonnak még 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot, míg az iskolaszövetkezetesek mentesülnek ez alól.

Aki tehát 25 év alatti és iskolaszövetkezeten keresztül vállal munkát, az ugyanannyit kap kézhez nettóban, mint amennyi a bruttó bére.

Diákmunka Hajdú-Biharban

Felkerestük a debreceni központú Joker-Diák Iskolaszövetkezetet, amely közel 30 éve foglalkozik diákok munkaerőszervezésével. A szervezet elnöke, Denich Rudolf a debreceni irodában nyilatkozott a Haonnak a 2024-es nyári trendekről, és ismertette a legfontosabb számokat is.

diákmunka, hajdú-bihar
A vízparti munkák népszerűsége töretlen
Forrás:  Illusztráció/MW-archív

Idén is slágernek számítanak a vízparti munkák, a medencefelügyelői- és a vízicsúszda-kezelő állások, de nagyon kedvelt az úszómester munkakör is, mivel nappal, a szabadban, kellemes környezetben végezhetőek. Szintén keresettek az éttermi munkák a felszolgálástól kezdve a pultozásig, illetve a hotelekben a szobalány munkák is egyre több fiatalt érdekelnek

 – sorolta Denich Rudolf. Hozzátette, újabban a sok webáruház megjelenésével egyre több csomagoló, előkészítő és szortírozó dolgozót keresnek a raktárakba, ezek is népszerűek a fiatalok körében. – Emellett továbbra is elérhetőek a három műszakos fizikai munkák, vagy a mezőgazdasági idénymunkák. Telefonos munkaköröket is kínálunk, amelyekben elsősorban közvélemény-kutatásokat kell végezni. Elsősorban Hajdú-Bihar vármegyében dolgozunk, Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson, de Budapestre is tudunk munkát közvetíteni. Ott vannak olyan kulturális, nemzetközi rendezvények, amelyeken több nyelvet beszélő diákokat alkalmaznak – osztotta meg portálunkkal az elnök.

 A kereseti lehetőségekről elmondta, 1534 – 2000 forintos órabért fizetnek a diákoknak, de ez az összeg kiemelt rendezvényeken akár a 2 ezer 500 forintot  is elérheti. Az iskolaszövetkezet elnöke úgy látja, míg korábban főként a családi jövedelem kiegészítése volt a motiváció, ma már sokan külföldi utazásra, vagy a drágább elektronikai készülékek beszerzésére gyűjtenek.

A Joker-Diák debreceni irodájában ottjártunkkor egyszerre hat pultnál, szinte megállás nélkül zajlott az ügyintézés, a diákok egymásnak adogatták a kilincset. – Amikor véget ér júniusban a tanév, a diákmunkák iránt az érdeklődés megháromszorozódik-megnégyszereződik az év közben tapasztalt volumenhez képest, ilyenkor az érdeklődők száma elérheti a napi kétszázat is. Ráadásul az utóbbi években kedvezően változott a jogszabályi háttér, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség is növelte a munkakedvet – mondta Denich Rudolf. 

Arról is érdeklődtünk, le tudja-e fedni a kínálat a keresletet. Mint elmondta, a munkalehetőségek száma is jelentős mértékben nőtt, és hangsúlyozta, a nyár igazi diákmunkaszezon, amikor az idénymunkák beköszönte mellett a szabadságolások miatt kiesett erőforrást is sokan diákokkal pótolják.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában