Állati meleg

2024.06.22. 15:30

Fagyasztott gyümölcs, extra fürdetés: a debreceni állatkert lakóira is figyelnek a nagy melegben – fotókkal, videóval

Milyen hűsítőt fogyasztanak a debreceni állatkert lakói a rekkenő hőségben? Hogyan viselik a pingvinek a kánikulát? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapott a Haon stábja a debreceni állatkert gondozóitól.

Balogh Efraim

Kiakadt a „cukiságmérő”: közös hűsítő ebéden vettek részt a debreceni állatkert vörös pandái

Fotó: Czinege Melinda

Hőségriadót rendeltek el a napokban Hajdú-Bihar vármegyében is, és nemrégiben megtudtuk, hogyan védekeznek a debreceni lakosok a kánikula ellen. Azonban nem csak nekünk, embereknek esik jól ilyenkor hűsölni: a Haon stábja ellátogatott a debreceni állatkertbe, hogy kiderítse, miként segítenek a gondozók az állatoknak elviselni a bőven 30 Celsius-fok feletti meleget.

debreceni állatkert, hőség, Haon, Debrecen
A debreceni állatkert tapírjai is szeretnek állati nagyot pancsolni kánikula idején
Forrás:  Czinege Melinda

Irdatlan pancsolást rendeztek a debreceni állatkert kifutóiban

Érkezésünkkor, a délelőtti órákban még kisebb csend honolt a debreceni állatkert területén, viszont a Nagyerdő lombkoronáin átszűrődő napfény már szinte perzselt. Bajkán János területvezető főgondozó várt minket, majd az ő vezetésével indultunk útnak, hogy megnézzük, melyik állat hogyan próbálja átvészelni a forróságot.

Először egy jól megtermett párost látogattunk meg: a vízilovakat termetük miatt nehéz nem észrevenni, viszont most amennyire csak lehetett, elmerültek medencéjükben. Egészen addig a pillanatig, ameddig fel nem fedezték a locsolótömlőt János kezében, mert amikor rájuk engedte a vizet, hirtelen elképesztő nagyra tátották a szájukat… Ezután természetesen a fürdést követő nasizás sem maradhatott el.

Hallottak már Bánról? Nem Katona József drámájára gondolunk, hanem a debreceni állatkert pápaszemes pingvinjére. Jóllehet, azt gondolnánk, hogy a pingvinek szenvedik meg legjobban a forróságot, Bán és fajtársai esetében ez téves feltevés lenne. 

Dél-Afrikában őshonosak ugyanis, emiatt pedig gyakran lehet pápaszemes pingvinekkel találkozni más európai állatkertben is. És hogy jól érzik-e magukat Bánék a debreceni állatkertben? János és Szandi, Bán gondozói kiemelték, hogy az utóbbi néhány évben költöttek már itt a pingvinek.

– A nagy melegben nem tudnak izzadni, a két kis foltocskájukon (ez az úgynevezett pápaszem) keresztül tudják leadni a felesleges testhőt – világított rá Szandi, majd János hozzátette, hogy az említett pingvinekkel gyakran fekvő pozícióban, nyitott csőrrel is találkozhatunk, így hűtik a testüket. Mint megtudtuk, igen jól alkalmazkodnak a közép-európai, kissé szélsőséges klímához: beltéri nagy medencéjüket ritkán használják még kánikula esetén is, télen pedig szintén inkább kint tartózkodnak szívesen, és egészen mínusz 20 Celsius-fokig jól viselik a hideget.

Ha már a madaraknál tartunk, meglátogattuk az emucsaládot is, hármasban élnek az állatkertben. Noha a futómadarak figyelmét az első néhány öntöző vízcsepp kevésbé kötötte le, nem kellett sokat várni, néhány perccel később a földön elterülve pancsoltak és élvezték a hűsítő vízsugarakat. Néhány perccel később „rokonuk”, a strucc is hasonló módon reagált a fürdésre.

Tudják, mely állatok élvezik még igazán a vizet? A tapírok… Alighanem egész nap dagonyáznának, de legalábbis a „saját” párakapujuk vagy a locsolótömlő társaságában töltenék idejük nagy részét. Természetesen őket is meglestük egészen közelről, és néha egy kicsit még mi is kaptunk a nekik szánt, hűsítő zuhanyból.

Hogyan viselik a hőséget a debreceni állatkert legcukibb állatai?

Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik állat volt a legaranyosabb azok között, amelyeket célirányosan megtekintettünk, de hogy toplistára helyezzük a vörös pandákat, az egészen biztos. 

Az Ázsiában őshonos faj három egyeddel képviselteti magát Debrecenben, méghozzá egy család, melynek legfiatalabb tagja már a Nagyerdőn született.

Kedvelt táplálékuk, a bambusz mellett igen látványos, hűsítő, és minden bizonnyal ízletes fogással kínálta őket gondozójuk, Ági: többek között banánt és szőlőt fogyaszthattak a pandák, melyekről eldönthették, hogy elnyalogatják, mint a fagyit, vagy inkább kikaparják a jégtáblából.

No, persze, a vörös pandákon kívül vannak még más fajok is, amelyek inkább hűtött gyümölcsöt esznek csobbanás helyett: ezek a gyűrűsfarkú makik. Habár jól tudtuk, hogy nincs macska a környéken, mégis azt hittük, hogy beszabadult közéjük néhány cirmos a hangjuk hallatán. A makik olyan bogyós gyümölcsöket fogyaszthattak többek között, mint a málna és az áfonya. Meg kell hagyni, ha már említettük a legeket, a makik igazi „celebek”, mielőtt beléptünk volna közéjük, már akkor szívesen néztek kamerába.

Egy mondat erejéig visszatérnénk a macskákra: azért meglestük, hogyan pihen a debreceni állatkert „királya”. Bajkán János elmondása szerint az oroszlánok inkább éjszaka aktívak, nappal kevésbé, és nem is hazudtolták meg magukat; a hím kvázi természetes testtartásban, míg a nőstény hanyatt kiterülve feküdt egy fa árnyékában.

Nem felejtettük el videóban is összefoglalni a kis állatkerti túránkat, így láthatják önök is, hogyan élik mindennapjaikat a debreceni állatkert állatai a júniusi kánikulában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában