Szépkorú köszöntése

2024.06.25. 14:46

90. születésnapját ünnepli a háromdiplomás debreceni teológus – videóval

Csohány János László debreceni teológus kedden otthonában fogadta a Haont. A háromdiplomás teológus 90. születésnapját ünnepli.

Nagy Emese

A kilencvenéves Csohány János Lászlót köszöntötték

Forrás: Kiss Annamarie

Csohány János László június 25-én töltötte be 90. életévét, ebből a jeles alkalomból köszöntötte őt kedden debreceni otthonában Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa. János bácsi nagyon jó kedéllyel fogadta a hivatali dolgozót, valamint a Haon stábját. Már a találkozás első pillanataiban humorizált, kiemelte: ilyen még nem volt az életében, hogy kilencvenedik születésnapján köszöntsék őt, és úgy véli, a jövőben sem fog még csak hasonlóra sem sor kerülni, hiszen ugyebár egyszer 90 éves az ember. Az ünnepelt feleségével fogadta a vendégeket, és leszögezte, kedvesének nagyon sokat köszönhet, ha ő nem segíti, támogatja őt, akkor lehet, hogy nem éli meg ezt a szép kort. Mint kiderült, 

Csohány János László június 25-én töltötte be 90. életévét Tóth-Vanka Judit Debrecen haon
Csohány János László június 25-én töltötte be 90. életévét, ebből a jeles alkalomból köszöntötte őt Tóth-Vanka Judit, a debreceni polgármesteri hivatal munkatársa
Forrás:  Kiss Annamarie

– Hajdúnánáson születtem, egyedüli gyermek voltam a családban. Apám gazdálkodóként dolgozott, de 1945 után megszabadították a vagyonától, földjétől, úgyhogy szinte nem maradt más választásunk, beköltöztünk Debrecenbe – idézte fel. 

Majd édesapját méltatta, aki a cívisvárosban is fizikai munkát végzett, nagyon jó természetű ember volt. – Soha nem idegesítette magát semmin, nem dühöngött, végezte a munkáját, ahogyan azt kellett, de viszonylag hamar, 62 éves korában elhunyt. Édesanyám még hosszú évekig élt özvegyként, ellátta magát, amiben kellett. Az utolsó éveiben én és a feleségem segítettünk neki abban, amiben szükséges volt, ő pedig 1998-ban hagyott itt minket – mondta.

A tanulásnak szentelte az életét a 90. születésnapját ünneplő teológus

Ottjártunkkor megtudtuk, felmenői közül senki nem élte meg a kilencvenedik életévét, a nagyszülei közül akadt olyan, aki súrolta a 85.-et, és olyan is, aki 60 évesen elhunyt. – A hajdúnánási általános iskolába jártam, majd a helyi gimnáziumban szerettem voltan továbbtanulni, de mivel édesapám hajdanán (kulákként) üldözésnek volt kitéve, ezért nem vettek fel. De persze nem adtam fel, mindenképpen szerettem volna bővíteni az ismereteimet, végül a Debreceni Református Kollégiumban sikerült leérettségiznem. Itt még koránt sincs vége a tanulmányaimnak, történelem szakon kívántam volna tanulni, de mint kizsákmányoltnak a gyereke, oda sem vettek fel. Később a debreceni Református Teológiai Akadémiára nyertem felvételt, mondhatni, végigjártam a ranglétrát. A Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen pedig bölcsészet-történelem szakon végeztem – részletezte János bácsi. Hozzátette, három diplomája van, az elmúlt évtizedekben volt egyetemi oktató és újságíró is.

A tanulásnak szenteltem az életemet. Imádtam új dolgokat megtudni a világról, egyre több ismerettel rendelkezni olyanokról, amik érdekeltek. Ha írásról beszélünk, akkor az interjúkészítést emelném ki, talán ezt a műfajt szerettem a legjobban. Ha az ember elsajátítja az interjú műfaját, akkor az flottul megy neki 

– vallja a születésnapos, akinek egyébként 40 saját könyve is megjelent.

A szülinapos Csohány János László szívesen mesélt nekünk az életéről Debrecen haon
A szülinapos Csohány János László szívesen mesélt nekünk az életéről
Forrás: Kiss Annamarie

Kedvenc költőiről is megosztotta gondolatait

János bácsi nem csak írni, olvasni is nagyon szeret, sőt, kérésünkre magyar költőkről is megosztotta velünk a gondolatait. – Ady Endre műveit imádom, elsősorban a vallási verseit. Egy problémám van a költő körüli véleményekkel, sokan úgy aposztrofálják őt, mint egy váteszt. 

Ragyogó költő volt, de a politikához abszolút nem értett, hiába gondolják úgy sokan, hogy amit ő mond, az bizony úgy lesz. Hasonlóképpen gondolkodok Petőfi Sándorról is, ő sem értett a politikához, valójában vágyálmokat kergetett, nem volt reálpolitikus. De Vajda János és Arany János már teljesen mások voltak, a költészetük pedig több mint nagyszerű. A modern verseket is kedvelem, azokat leginkább igyekszem megérteni.

 Továbbá megemlíteném még Gyóni Gézát is, aki szintén rendkívüli ember és író volt. Egy önsorsrontó személyiségű, ám nagyszerű alkotó, aki mindent úgy csinált, hogy neki ne legyen jó – tette hozzá.

A kilencvenéves elmondta, rák a csillagjegye, ha szembejön vele egy-egy horoszkóp, akkor elolvassa, és hozzátette, az asztrológia első nyomait az ókorban, Babilóniában, Egyiptomban, Kínában kell keresni. Ekkor még a Földet egy lapos korongnak képzelték el, így hát el kell gondolkodni rajta, hogyan is vélekedjünk az asztrológiáról, annak miértjéről és valóságalapjáról.

A magyar válogatott játéka is téma volt

János bácsi a mai napig nem hagyta el magát, feleségével többnyire együtt járnak bevásárolni, sétálni. De van olyan is, amikor egyedül veszi nyakába a várost. – Nagyon jó helyen lakunk, minden itt van a közelben, akár egy piac, egy bolt, vagy a patika. Hétköznaponként hordatjuk az ebédet, hétvégente főzünk, szóval egyáltalán nem unatkozunk. Mindig van mit csinálni, és ez így van jól – jegyezte meg, majd a labdarúgó válogatott eddigi, Eb-n nyújtott teljesítményéről is megosztotta a véleményét.

– Amióta Marco Rossi a csapatkapitány, azóta jól látható, hogy fejlődtünk. Nyilván voltak az első két meccsen olyan megmozdulásaink, amik pechesen sikerültek, de ez mindig benne van. A DVSC hajdani kapusát, Jakab Sándort nagyon jól ismertem, aki mindig azt mondta nekem, a fociban bármi megtörténhet, meglepetések bármikor jöhetnek, és jött is a legutóbbi meccsen a skótok ellen. Csoboth Kevin az utolsó pillanatban kapott egy gyönyörű labdát, amit gondolkodás nélkül bevágott a kapuba, 1-0-ra győztünk, ami óriási öröm volt mindannyiunknak. Bízom benne, tovább tudunk jutni, és az elkövetkezendő napokban, hetekben megmutathatják a mieink, mi is van még bennük – mondta János bácsi, aki a hosszú élet titkát ugyan nem osztotta meg velünk, mert kérdésünkre azt felelte, még ő sem tudja; viszont abban biztos, bármennyi éves is legyen valaki, nem szabad elhagynia magát.

A mai napig jövök-megyek, csinálom a dolgom, írok is, és élvezem azt, amit csinálok. Nem érzem magam 90 évesnek, még magam sem tudom, hogyan telt el így az idő

 – jegyezte meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában