Bejelentés

2024.04.13. 12:00

Hivatalosan is Európa egyik legszebb virágos városa lehet Debrecen

A vármegyeszékhely elindul a Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

Haon.hu

Debrecen is részt vesz a nemzetközi versenyen

Forrás: Napló-archív

A karneváli hét ugyan még messze van, de ahogy az lenni szokott, a tavasz beköszöntével újra kivirágzott egész Debrecen. A város számos pontján vonzza magára színes virágtenger a sétálók tekintetét, sokszor tényleg nehéz a zsebben tartani a mobiltelefont, hogy ne készüljön róluk minden sarkon kép. Azt, hogy Debrecenben központi szerep jut a virágoknak, nemsokára hivatalosan is elismerhetik, hiszen mint azt Papp László polgármester szombaton a Facebook-oldalán bejelentette,

a város elindul az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén.

A városvezető a rövid posztban hozzátette, folyamatosan azon dolgoznak, hogy Debrecen tiszta, zöld és virágos legyen.

A Virágos Magyarországért program honlapja rámutat, az Európai Virágos Városok és Falvak versenye (Entente Florale Europe) Európa legnagyobb múltra visszatekintő versenye. A gyökerei Franciaországba vezetnek vissza, ahol 1959-ben tartották meg az első virágosítási versenyt. Ezt valamivel később az angolok is ávették, majd 1975-ben a két ország a virágok jegyében versenyre hívta ki egymást, ez a fentebb már említett nevet kapta. Ma már 9 ország vesz részt benne (Ausztria, Belgium, Csehország, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország, Olaszország, Szlovénia), és túllépett az első évek pusztán a virágokra szorítkozó szempontjain.

A tét a fenntartható fejlődés, a természetes táj megőrzése, a racionális vízgazdálkodás, a korszerű hulladékfeldolgozás, az épített és természeti örökség megőrzése, gyarapítása, de legfőképp olyan kulturált, virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtése, amely a települést az eljövendő generációk számára is széppé és élhetővé teszi

olvasható a honlapon.

Az elmúlt több mint két évtizedben a magyar települések számos 10 arany-, 29 ezüst- és 10 bronzérmet, valamint 10 Európa-díjat nyertek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában