Augusztus 20.

2023.08.19. 09:35

„Vigyázz, ember! Nem vagy isten!” – az államalapításra emlékeztek, és az új kenyeret is megáldották Nyíracsádon

Tasó László országgyűlési képviselő is Nyíracsád vendége volt az államalapítás, Szent István és az új kenyér ünnepén

Kedves Zilahi Enikő

A néptáncos lányok jó szívvel kínálták az új kenyeret

Forrás: Kedves Zilahi Enikő

Augusztus 18-án Szent Istvánra, az államalapításra, és az újkenyér ünnepére emlékeztek Nyíracsádon. A Himnusz közös éneklését követően a művelődési házban megjelent vendégeket Varga Józsefné intézményvezető, majd dr. Nagy János polgármester köszöntötte. A polgármester többek között beszélt István király érdemeiről, az általa képviselt keresztény értékrendről, áldásos külpolitikájáról, mellyel mindig a békére törekedett. Beszélt keresztény királyunk ellenségeiről, a velük való kitartó és eredményes küzdelemről is. Kiemelte, hogy a harc a történelem része, tehát folytonos. Felhívta a hallgatóság figyelmét a minket körülvevő veszélyekre, és a mai kor emberének félelmeire is.

Az ember akkor fél igazán, amikor léte kerül veszélybe. Az utóbbi években több figyelmeztetést kapott a világ arra, hogy védtelenek vagyunk. Mindennek felismerésére elég volt egy járvány, egy háború, mely kimondatlanul is kimondta: Vigyázz, ember! Nem vagy isten!

– fogalmazott a polgármester, majd kiemelte, hogy a mai nehéz helyzetben az embereknek Istvánhoz és Magyarország Kormányához hasonlóan a béke mellé kell állni.

Hálaadás és bűnbánat

A polgármester után Bohus Csaba református lelkipásztor tartott beszédet. Hálagondolatait követően két igeszakaszt ajánlott a hallgatóság figyelmébe: - Legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasok, bocsássatok meg egymásnak, ahogy Isten is megbocsátott nektek – mondta a lelkipásztor. A második igeszakasz Pál apostoltól származott, miszerint mindenért hálát kell adnunk, mert ez Isten akarata Jézus Krisztus által. A lelkipásztor kiemelte, hogy augusztus 20. egyszerre egyházi és nemzeti ünnep. - Ünneplünk, mert megjelenhetett Magyarországon a keresztény hit, megtörténhetett az államalapítás. Emlékezünk István királyunkról, és hálát adunk az életet adó új kenyérért. A nemzeti szalaggal átkötött új kenyér azt jelenti, hogy az élet és a haza összekapcsolódik. Ez a két dolog – az élet és az otthon -  pedig Istentől kapott ajándék.

Ezért erről két dologról, a hálaadásról és a bűnbánatról sohasem szabad megfeledkeznünk.

Nem szabad távol lenni az Istentől, mert akkor távol kerülünk egymástól is. És ez fordítva is igaz. Az ünnep akkor válik igazivá, ha nemcsak meghallgatjuk, de meghalljuk az említett ige szavait - fogalmazott Bohus Csaba, aki beszéde végén közös imára szólította a jelenlévőket.

Szabadon és tiszta szívvel

Tasó László országgyűlési képviselő az ünnep lényegéről szólt. – Augusztus 20-a a lelkünkhöz legközelebb álló ünnepeink közé tartozik, mert minden és mindenki benne van. Hiszen mindenkinek része az államalapítás és a kereszténység, mert olyan értékrendet hozott létre István király a magyarok számára, amelyben mindenkinek megvan a helye. Olyan közösséget, lelki egységet, amit nem tudnak végérvényesen megbontani. Sok minden hiányzik még, de mégis megmaradtunk az István által megálmodott úton.

Akkor, és csak akkor lehetünk biztonságban, ha mindent a Szent István-i értékrendhez mérünk.

Az országot megvédhetik a fegyverek, és ezen dolgozik Magyarország Kormánya is, de a lelkünk biztonságához az istváni úton kell haladnunk. Meg kell köszönni István királynak, elődeinknek és a Jóistennek azt, hogy mi egy szabad nemzet, szabad ország vagyunk, ahol bár vannak nehézségek, de szabadon és tiszta szívvel élhetünk. Köszönöm, hogy ilyen országban élhetek, hogy ilyen nemzetnek lehetek a tagja, és büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok – hangzottak a képviselő gondolatai.

Tasó László országgyűlési képviselő is részt vett a nyíracsádi megemlékezésen
Tasó László országgyűlési képviselő is részt vett a nyíracsádi megemlékezésen
Forrás:  Kedves Zilahi Enikő

A köszöntők után az egyházak vezetői megáldották az új kenyeret, majd az ünnepség végén a vendégek meg is kóstolhatták azt. A megemlékezésen közreműködött a Szabó Mihályné vezette népdalkör, a Bajusz Gergő vezette Eördögh Forgó Néptánc Együttes, valamint Mercs Angéla és Kovács Szilárd színművészek, akik műsorukban operett részleteket adtak elő a közönség nagy örömére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában