Testvértelepülési kapcsolat

2023.08.02. 10:25

Létavértesi Virtuóz-győztes koncertezett Németországban

Bár a szabadtéri előadáson elektromos hangszeren játszott, a közönség nagy ovációval ünnepelte a 16 éves fiatalember játékát.

Turóczi Barnabás

A testvérvárosok képviselőinek fogadása

Forrás: Városháza, Létavértes

A hajdani „Biharországban” szoros családi, kulturális és gazdasági kapcsolat volt Nagyléta és a trianoni békediktátum óta Romániához tartozó Székelyhíd között. Több mint nyolc évtizeden át ennek ápolására csak 60 kilométeres kerülőút megtételével volt lehetőség. Ezt az állapotot a 2004-es határátkelő megnyitás oldotta fel. Az 1989-es rendszerváltást követően Szatmári Sándor létavértesi és Holczman Barna székelyhídi polgármester kezdeményezte a történelmi gyökerű együttműködés megújítását, melyet Kiss Tiborné és Gyurcsik Zoltán, majd Menyhárt Károly és Béres Csaba folytattak.

A testvértelepülési kapcsolat kiszélesítője és motorja a székelyhídi kötődésű, de a belga Ecaissinnes városában élő Stefan Steffek lelkipásztor volt. 

Általa bővült az együttműködés Grenzach-Wyhlen (Németország), Lallaing (Franciaország), Pietrasanta (Olaszország), és Ecaussinnes között. Delegációk látogatása, nyelvtanulást szolgáló diákcserék, kulturális és sportrendezvények képezik a településeket összekötő szálakat. Létavértesen, az Árpád téri parkban közösen ültetett mamutfenyő, hat zászlótartóval és földgömbbel kialakított barátságpark jelzi a városi kapcsolatokat. A covid járvány miatt sajnos több évig szüneteltek a személyes találkozások.

Városnézés és tapasztalatok cseréje

Idén július 13 és 16 között a Rajna parti Grenzah-Wyhlen kulturális fesztivált rendezett, melyre Tias Benz polgármester meghívót küldött a testvértelepüléseknek. A rendezvénnyel a Pietrasanta városával meglévő 30 éves, az Ecaussinnes városával meglévő 20 éves kapcsolat jubileumát ünnepelték. Létavértes delegációját Menyhárt Károly polgármester vezette.

Az ünnepélyes fogadtatást követően a vendégek megtekintettek egy római kori kiállítóhelyet, ismerkedtek az önkormányzat aktuális terveivel, és városnézés során a tartomány és a szövetségi kormány együttműködésével megvalósult létesítményekkel. A pénteki napon a Kulturális Fesztivál helyszíne egy belvárosi parkban felállított nagyszínpad volt, ahol a testvérvárosok csoportjain és előadóin túl kizárólag helyi- és környékbeli zenés, énekes hagyományőrzők szerepeltek.

Létavértesi virtuóz adott koncertet

Szombaton a testvérvárosok képviselői egyeztették a 2024. évi közös programjaikat, majd a városháza melletti téren felavatták a testvérvárosok oszlopát, rajta a városnevekkel, címerekkel, az irányokkal és kilométerekben mért távolságokkal.

Szombat délután lépett színpadra a Létavértesen élő Dávid Roland Mózes, a Virtuózok tehetségkutató verseny magyar győztese, akit elkísért zongoraoktató tanárnője, Laskay Edit is. Bár a szabadtéri előadáson elektromos hangszeren játszott, a közönség nagy ovációval ünnepelte a 16 éves fiatalember játékát.

Másnap délelőtt a kultúrház nagytermében egy Steinway hangversenyzongorán nyújtott virtuóz előadását állva tapsolta a közönség, és Tias Benz polgármester egy januári tartományi rendezvényen történő fellépésre hívta meg a tehetséges ifjú előadóművészt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában