Projektzáró

2023.06.20. 13:39

Stratégiai jelentőségű kompetenciaközpont jött létre a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem, a Richter Gedeon Nyrt. és a Medyag Kft. alkotta konzorcium 2,9 milliárd forint összegű vissza nem terítendő támogatást nyert Komplex Egészségipari Multidiszciplináris Kompetencia Központ kialakítására.

A projektzárót kedden tartották

Forrás: Molnár Péter

A felsőoktatás és az ipar együttműködése az egészségiparban megnevezésű pályázat projektzáró rendezvényét kedden tartották a Debreceni Egyetem Innovációs Parkjában. A debreceni központ kiemelten foglalkozik azzal, hogy hazai és nemzetközi kutatásokban is versenyképes, a kutatási források bevonására is képes kutatói tudásbázist alakítson ki. Fő célja a multidiszciplináris kutatói hálózatok létrehozása oly módon, hogy felhasználja az egyetemen koncentrálódó tudásbázist. 

A kompetenciaközpont megalkotói fontosnak tartják, hogy az ipari partnerekkel együtt olyan közösen meghatározott kutatási célokat és irányokat jelöljenek ki, amelyek főleg termék- és szolgáltatásközpontúak, valamint kiemelten foglalkoznak a pénzügyi és társadalmi hasznosíthatósággal is. 

Az összekapcsolódó kutatás-fejlesztési kompetenciák között szerepel a preklinikai kutatások integrációja, a mikrobiomkutatás, valamint a gyógyszerfejlesztéssel kapcsolatos innovációk és probiotikus termékek szolgáltatás fejlesztése is.
A kompetenciaközpont mellett megalakult az Egészségipari és Metagenomikai Intézet is, melynek fő feladata a high technológiákat alkalmazó egészségipari kutatási projektek összefogása, valamint komplex kutatások irányítása és szervezése.
Prof. dr. Tőzsér József, a Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese felidézte, hogy az intézményben mintegy tíz éve történt meg az a paradigmaváltás, amely az ipari kapcsolatokat helyezte előtérbe, továbbá egy olyan tanulási folyamatot indított el, amely révén az egyetemi dolgozók sokkal inkább megismerhették az ipari partnerek igényeit.

A pályázat ezt a tanulási folyamatot támogatta és erősítette. A cél az, hogy az egyetem is piaci szereplővé váljon, habár ez egy hosszú és nehéz folyamat

 – tette hozzá.

Tőzsér József
Forrás: Molnár Péter

A projekt során sok PhD hallgatót és fiatal kutatót alkalmaztak, valamint több tudományos diákköri hallgató is bekapcsolódott a kísérletekbe. Több mint tíz doktorandusz hallgató védte meg PhD értekezését a projekthez kapcsolódó kutatási témából. 

A projektben több mint százötven kutató és technikus kutatott, munkájuk eredményeként közel ötven publikáció jelent meg.

A pályázat lehetőséget biztosított arra, hogy az egészségipari kutatás-fejlesztési tevékenységben szintet léphessen a Debreceni Egyetem, tovább erősítve a multidiszciplináris kutatói új szemlélet kialakítását és megvalósítását.

Panyiczki-Berényi Viktória


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában