Kormányrendelet

2023.03.01. 10:01

Csökken a debreceni Déli Gazdasági Övezet területe

A kormány módosította a szabályozási tervet.

Egy 18,5 hektáros részt kivontak a sajátos beépítési szabályokat tartalmazó rendelet hatálya alól

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Módosított a kormány a Déli Gazdasági Övezet területére vonatkozó szabályozási terven – tudatta szerdai közlésében a város polgármesteri hivatala. 

Egy egybefüggő, 18,5 hektáros részt most kivontak a sajátos beépítési szabályokat tartalmazó rendelet hatálya alól, így az a jövőben mezőgazdasági területként funkcionálhat.

Magyarország kormánya kormányrendeletében különleges státuszt adott a debreceni Déli Gazdasági Övezetnek azzal a céllal, hogy ott nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari beruházások valósuljanak meg. Egy tegnap megjelent kormányrendelet alapján egy 18,5 hektáros terület övezeti besorolásával kapcsolatban ismét a város helyi építési szabályzata az irányadó, mely szerint általános mezőgazdasági terület, így azon gazdálkodás folytatható.

A kormányrendelet módosult abban a tekintetben is, hogy új helyrajzi számok beemelésével megteremtette egy csapadékvíz-késleltető tározó megvalósításának lehetőségét a 47-es számú főút keleti oldalán. 

A Kondoros-csatornával szomszédos, 4 hektáros terület nem része a Déli Gazdasági Övezetnek, de az azon megépülő puffertározónak nagy szerepe lesz az ipari területre érkező csapadékvíz késleltetett elvezetésében. Hasonló okokból a Kösely-csatornába torkolló tórendszer is rendezésre és újraaktiválásra kerül az iparterületről összegyűjtött csapadékvíz kontrollált, biztonságos elvezetése érdekében. 

Ez a fejlesztés megteremti annak lehetőségét, hogy a gazdasági övezetből összegyűjtött csapadékvíz a termőföldek öntözését szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában