Támogatás

2023.03.28. 11:02

Április végéig jelentkezhetnek a debreceni tanulók, sportolók az ösztöndíjakra

Elkötelezett támogatója a város tehetségeinek Debrecen önkormányzata.

Forrás: Kiss Annamarie

Évek óta elkötelezett támogatója a tehetséges debreceni diákoknak és sportolóknak Debrecen önkormányzata, amely idén is meghirdeti a 2016-ban alapított Békessy Béla Sportösztöndíjat, valamint a Cívis Talentum Ösztöndíjat. A részletekről kedd délelőtt tartottak sajtótájékoztatót.

Debrecen tradicionálisan iskolaváros és a nemzet sportvárosa is. Ezeket a támogatási lehetőségeket azért hoztuk létre, mert szeretnénk figyelni tehetségeinkre, akik nemcsak országosan, de nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket érnek el mind az oktatás, mind pedig a sport területén

– fogalmazott Barcsa Lajos alpolgármester. Elmondta, az idei pályázatok a város honlapján bárki számára elérhetőek, letölthetők, de az Új Városháza Kulturális Osztályán is tájékoztatást nyújtanak az érdeklődőknek. A benyújtási határidejük április 30. A beérkezett kérelmeket az önkormányzat Ifjúsági és Sportbizottsága bírálja el, majd a júniusi közgyűlésen adják át az okleveleket ünnepélyes keretek között.

ösztöndíj, sportösztöndíj, Debrecen, sajtótájékoztató
Barcsa Lajos alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

A Békessy Béla Sportösztöndíj mértéke havonta 100-130 ezer forint között alakul, erre 10 millió forint keretösszeget határozott meg a város. A Cívis Talentum Ösztöndíj havi nettó 50 ezer forint, ennek 3 millió forint a keretösszege – részletezte az alpolgármester. 

Előbbire olyan debreceni sportszervezetben versenyző egyéni vagy csapatsportágban résztvevő, amatőr vagy hivatásos felnőtt vagy legidősebb utánpótlás korosztályba tartozó sportoló jelentkezhet, aki olimpián, paralimpián, világjátékon, világbajnokságon, világkupán vagy Európa-bajnokságon kiemelkedő eredményt ért el. Utóbbira pedig az a Debrecenben tanuló tehetséges középiskolás diák (beleértve a hatosztályos gimnáziumi tanulót is) pályázatát várják, aki iskolai tanulmányai mellett a humán, reál, idegen nyelvi, művészeti, informatikai területeken, illetve szakképzés keretében nemzetközi tanulmányi versenyen vett részt, diáktársai számára is példamutató, kimagasló teljesítményt nyújt. 

ösztöndíj, sportösztöndíj, Debrecen, sajtótájékoztató
Forrás: Kiss Annamarie

A sajtótájékoztatón jelen volt két korábbi ösztöndíjas, Göttlinger Dániel, a Békessy Béla Vívóklub sportolója és Vámosi Bendegúz Péter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója.

A 2022-es évet a magyar kardcsapattal egy Európa-bajnoki ezüsttel zártuk. Ez egy kiemelkedő eredmény, hiszen korábban egy kontinens- vagy világversenyen sem sikerült a döntőbe kerülnünk, büszke vagyok, hogy a csapat tagja lehettem

 – fogalmazott Göttlinger Dániel  kerekesszékes vívó, majd hozzátette: az elért eredményekhez nagyban hozzájárul a város ösztöndíj, hiszen az egyesülete is mindent megtesz azért, hogy versenyeken indulhasson, azokon eredményesen szerepeljen, de az ők forrásaik is végesek. 

ösztöndíj, sportösztöndíj, Debrecen, sajtótájékoztató
Forrás: Kiss Annamarie

Vámosi Bendegúz Péter speciális matematika gimnáziumi tagozatra jár, 2021-ben több nemzetközi versenyt is nyert, az Európai Junior Informatikai Diákolimpia hazai válogatóján bekerült az országot képviselő nyolc legjobb közé. 

Mind az utazásban, mind a versenyek regisztrációs költségeiben nagy segítség ez az ösztöndíj. Emellett egy tehetséggondozó szakkört is fedez, amely nélkül nem tudtam volna ennyire elmélyíteni az informatikai tudásom

 – emelte ki a Fazekas diákja. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában