Ifjú tehetség

2021.10.07. 15:19

Folyamatosan fejleszti magát a fiatal debreceni programozó

Korosztálya legjobbjai között van Vámosi Bendegúz Péter programozó-diákolimpikon.

20210921 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Vámosi Bendegúz Fazekas Mihály Gimnázium tanulója, matematikaverseny első helyezettje.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

Kiváló matektudás, rengeteg türelem és kitartás kell ahhoz, hogy valaki a programozással tudjon foglalkozni. A legtöbben már egész fiatal korukban elkezdik tanulni a különböző programozási nyelveket, szabadidejük nagy részét áldozva a fejlődésre. Ezt az utat járja a tizennégy éves Vámosi Bendegúz Péter is, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanulója.

– A bátyáimnak volt egy legóból épített, programozható robotja, ezen ismerkedtem meg először a programozással. Később elkezdtem komolyabban is foglalkozni a témával, megtanultam több programozási nyelvet – idézte fel a most nyolcadikos diák. Mondhatni, a vérében van a szakma, ugyanis édesanyja programozómatematikus, míg idősebb bátyja jelenleg Koppenhágában tanul mechatronikai mérnöknek.

Tehetségének legkifejezőbb jele, hogy nemrég részt vett az Európai Junior Informatikai Diákolimpián (eJOI) is, a magyar csapat nem hivatalos versenyzőjeként.

– Az eJOI válogatóról nyolcan jutottunk tovább, ebből az első négy hivatalos versenyzőként. Nem hivatalosként vettem részt a versenyen, amely azt jelentette, hogy helyezést nem kaptam, a pontjaim nem számítottak bele a csapat végeredményébe. Mindenesetre ez nagyon jó visszajelzés számomra, hol is állok most az európai mezőnyben – osztotta meg velünk a megmérettetésről a fiatal programozó. – Adott volt egy általános feladat, amelyhez nagyon kevés információt kaptunk, mint például: menj el valamelyik boltba, ott vegyél valamennyi banánt, valahogyan oszd fel. Sok variációs lehetőség volt így, ezért sok alfeladat is lett ezekből. Azt a megoldást kellett megtalálnunk, hogy a számítógép bármelyik típusa a jó megoldást adja vissza – összegezte röviden a versenyfeladatot.

Az eJOI-t eredetileg Romániában rendezték volna, de a járványhelyzet miatt interneten keresztül kapcsolódtak be a diákolimpikonok. A magyar csapat például a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumból. A szervezők igyekeztek pótolni az elmaradt élményt, így a fiatalok a versenyzés mellett egyéb programokon, kirándulásokon vettek részt.

Bendegúz igyekszik folyamatosan képezni, fejleszteni magát.

Sűrűn vesz részt matematika- és fizikaversenyeken, ilyen tagozatos osztályba is jár. Osztálytársai között is akad, aki programozással foglalkozik, sokszor cserélnek tapasztalatot, sokat tanulnak egymástól. – Az iskolai órákon kívül Weisz Ágoston szakkörére is járok, ezekre online csatlakozunk fel. Ő a Google egyik programozója Bécsben. Miatta kezdtem komolyabban programozni – tette hozzá.

– Úgy gondolom, ha valaki fejlődni akar a programozásban, meg kell tanulnia a programozási nyelveket. A különböző algoritmusokat, módszereket. Az egész alapja a rengeteg gyakorlás és türelem – tanácsolja társainak a debreceni diák.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában