Élményszerű megelőzés

2022.12.14. 20:00

Van itt látnivaló! – Kipróbáltuk a debreceni nyomozószobát

Spoilermentes beszámoló a Nyomoz a suli nevet viselő interaktív prevenciós élményközpontról.

A felvillanó fények és hirtelen zajok közepette a fiataloknak mindössze egy-egy zseblámpa, táblagép és adó-vevő volt a segítségére

Forrás: Molnár Péter

Nem mindennapi bevetésen vannak túl a debreceni bethlenes diákok. Amint a frissen avatott nyomozók kedden reggel átlépték az iskola folyosójára kifeszített rendőrségi szalagot, máris „munkába” kellett állniuk: az irodába érve a Rendőrségi hírekből értesültek arról, hogy két kiskorú személy keddre virradóan nyomtalanul eltűnt Debrecenben.

Természetesen mindez csak illúzió: a Bethlen Gábor Gazdasági Technikum 11-ikes osztálya a Debreceni Szakképzési Centrum Burgundia utcai intézményében berendezett nyomószobában jártak. A szabadulószobák mintájára tervezett Nyomoz a suli nevű interaktív élményközpont a tesztidőszak után először fogadott élesben diákokat kedden délelőtt. Az alkalomra Tóth László Tamásné, a Bethlen gimnázium igazgatója is elkísérte a diákokat.

A nyomozás érdekeire való tekintettel részleteket nem árulhatunk el. Annyit mindenesetre előrevetíthetünk: miközben az eleinte egyszerűnek tűnő eset kibontakozott, ráébredtünk: darázsfészekbe nyúltunk. Ez bizony ronda ügy. A nyomok egy sokkal összetettebb mélységbe vezettek, több típusú bűncselekményre fény derült, de a többi már szolgálati titok.

Novotni Edit projektvezető és Aranyi Árpád játékmester ismertetője után a diákok négy külön csapatot alkotva próbálták meg külön helyszíneken felvenni a szálakat. Bezárt lakatok, táskába rejtett bizonyítékok, elrejtett titkok akadályozták a nyomozást. Sejtelmesen megvilágított, sötét szobák, felvillanó fények és hirtelen zajok közepette mindössze egy-egy zseblámpa, táblagép és adó-vevő volt segítségükre. Na és persze egymás ismerete, logikája.

Forrás: Molnár Péter

Tanúk videóra rögzített tanúvallomásaira, megfejtésre váró talányokra kellett hagyatkozniuk. Az idő azonban szorított, és egy elhibázott lépésnek végzetes következményei is lehetett.

Az audio-viziális élmény közben a tanulók átélhették azt, ami valóban történik egy bejelentés után. Megtapasztalhatták, milyen módszerekkel kezdi el a rendőrség felépíteni az eseménysort.

Az újdonsült nyomozók láthatóan élvezték az ötletelést és a feladványokat, és ügyesen kibogozták a gondosan felépített történetet. A készítők megtalálták a módját annak, hogy modern, izgalmas módon tálalják a sztorit a fiatalok nyelvén.

Juhász Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a Haonnak elmondta, hogy a rendőrségnek nemcsak az a feladata, hogy a bűncselekmények elkövetőit elfogja, hanem az is, hogy kiderítse, melyek azok az okok és körülmények, ahol ezek a bűncselekmények megvalósulnak. A rendőr alezredestől megtudtuk: többek közt a fiatalkorúak is kiemelt kockázati csoportba tartoznak: Hajdú-Biharban éves szinten 600–800 a 18 év alatti bűnelkövetők, valamint 400–500 az áldozattá vált kiskorúak száma.

Ennek megelőzésére a rendőrség Hajdú-Bihar megyében évente megközelítőleg ezer alkalommal konzultációt, interaktív kommunikációt folytat az érintett korosztállyal. Az tapasztaltuk, hogy ezek az előadások kevésbé hatékonyak. Egy nagyobb osztályközösségben előfordul, hogy ketten esznek, hárman a telefonjukat nyomogatják, valaki a házi feladatát írja. Így hiába felkészült a rendőr, elpárolog az az információ, amelyet szeretnénk átadni

 – fejtette ki.

Így született meg a Nyomoz a suli ötlete, melyre sikeresen pályázott a Szociogramm Nonprofit Kft. és a bűnmegelőzési osztály.

– A cél az, hogy a diákok képesek legyenek arra, hogy a megfelelő információk birtokában összeállítsanak egy történetet, így a cselekedeteik következményeivel is megismerkedhetnek. A feladatok játékosak, élményszerűen próbáljuk bevonni a résztvevőket, s ennek köszönhetően az információátadás hatékonyabbá válhat – véli az alezredes.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában