Vallás

2022.12.18. 14:44

2023 az Istentisztelet Éve a nagytemplomi gyülekezetben

Kérdőívet készítenek, hogy megismerjék az istentiszteletre járók szokásait.

Forrás: Napló-archív

Átfogó kérdőívet készíttett a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és a Debreceni Egyetem Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete az istentiszteltre járók szokásairól.

A kezdeményezés az „Értsük egymást” nevet viseli, ugyanis az egyházközség vezetése fontosnak tartja, hogy ismerje az emberek véleményét az alkalmaikról, arról, hogyan érzik magukat a gyülekezetben.

A kérdőívet bemutató sajtótájékoztatón Beszterczey András nagytemplomi lelkipásztor arról beszélt, hogy „egész Európában azzal szembesülünk, hogy egyre kevesebben vannak a keresztyén templomainkban. Egyre több bezárástól és alternatív hasznosítástól hangos a nyugati sajtó. A Nagytemplomi Gyülekezet felelős vezetőiként felismertük, hogy lépnünk kell.” Beszterczey András hangsúlyozta: „fontos, hogy a Biblia üzenete nem változik, Jézus nem változik, tegnap, ma és mindörökké ugyanaz, de az, ahogyan ezt az örömhírt továbbadjuk, magyarázzuk, lefordítjuk, keretbe foglaljuk, nemhogy nem változhat, hanem változás nélkül még azok sem fogják megérteni, akik hallani akarják”.

Az egyházközösség közleménye szerint 2023 az „Istentisztelet Éve” a nagytemplomi gyülekezetben. Oláh István elnök-lelkipásztor arról tájékoztatott, hogy a gyülekezetben az istentisztelet az egyik legfontosabb alkalom, amikor megélik Istennel és az egymással való találkozást az emberek, amelyet a Nagytemplomban szeretnének méginkább jobbá tenni. – A gyülekezeti tagok 40 százaléka jár templomba, szeretnénk, hogy ez a tendencia javuljon, ezért kezdeményezünk párbeszédet – hangsúlyozta a lelkész.

Engler Ágnes a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi decens, a kutatás vezetője hivatkozott a magyar ifjúságkutatásra, amely alátámasztja, hogy a rendszeresen templomba járók száma csökken, ugyanakkor az egyetemi docens arról is beszámolt, hogy a legutolsó adatfelvételhez képest csökkent a nem vallásosok aránya és növekedett a maguk módján vallásosok száma.

A szakember kitért arra is, hogy a Kopp Mária-féle Magyar lelkiállapot felmérésben kimutatták, hogy a testi lelki egészség védelmében a családi kapcsolatok mellet a vallás és a hit bír a legnagyobb egészségvédő faktorral. – Ezért is tartottuk fontosnak, hogy ezt a kérdőívet elkészítsük és segítsük a nagytemplomi gyülekezet munkáját – hangsúlyozta Engler Ágnes.

A sajtótájékoztatón aláírták a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség és a Debreceni Egyetem Doktoranduszok Kiss Árpád Közhasznú Egyesülete együttműködési megállapodást.

Forrás: Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség

A kérdőívben kitérnek a vallásgyakorlásra, a személyes hit megélésére, de elsődleges cél, hogy képet kapjon az egyházközség arról, az emberek hogyan gondolkodnak az istentiszteletről és mi az oka annak, ha eljönnek és ha távol maradnak a hitéleti alkalmaktól.

Az online kérdőív kitöltésére január végéig van lehetőség, és 15 percet vesz igénybe. A kiértékelő munkát követően az egyházközség vezetése szeretné a tapasztalatokat felhasználni és érthetőbbé tenni az emberek számára a Biblia üzenetét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában