Rendkívüli ülést hívtak össze

2022.10.28. 12:45

Térdre kényszerítheti az energiaválság Tiszacsegét

A település képviselő-testülete októberben rendkívüli testületi ülésen döntött az energiafelhasználással kapcsolatos intézkedésekről.

Szeli Zoltán, Tiszacsege polgármestere

Forrás: Napló-archív

Az Ukrajnában zajló háború miatt jelentős mértékben megemelkedtek az energiaárak az elmúlt időszakban, ebből kifolyólag a tiszacsegei önkormányzatunknál is, úgy, ahogyan az összes többi helyhatóságnál, felül kellett vizsgálni – együttműködve az intézmények vezetőivel -  az egyes önkormányzati tulajdonban lévő épületek energiafogyasztását. A rendkívüli testületi ülésen Szeli Zoltán polgármester kiemelte:

az intézményekben csökkenteni kell az energiafelhasználást, de olyan intézkedéseket hoznak meg, ami a működést nem zavarja, legfeljebb kellemetlenné teszi.

– Valamit meg kell tennünk annak érdekében, hogy az elszálló energiaárak mellett az önkormányzat talpon maradjon. Nehéz lesz, mert az önkormányzatunk erre a nagymértékű energiaáremelésre nincsen berendezkedve, térde fog minket kényszeríteni – mondta el a polgármester.

Milliókkal több a kiadás

Elkészült egy tervezet, mely szerint akár 50 százalékos megtakarítást is elérhetne a település.

A közvilágítás vonatkozásban 2023. december 31-ig élő szerződése van a településnek, így az energia díja nem emelkedik, azonban a rendszerhasználati díjak folyamatosan emelkednek. A 2022 januári bruttó 56,48 forint/kilowattóra energiadíj szeptemberben már bruttó 79,31 forint/kilowattóra lett. Mindez idén egy-, jövőre kétmillió forint többletkiadást jelent a településnek a 2021-es bázisévhez viszonyítva.

Villamos energia vonatkozásában – a Tiszacsegei Óvoda és Bölcsőde kivételével, ahol 2024. december 31-én jár le a szerződés – 2023. december 31-ig tartó szerződései élnek az önkormányzatnak, a rendszerhasználati díjak emelkedése ezen szerződések esetében is jelentős változást eredményezett. A 2022 januári bruttó 58,9 forint/kilowattóra energiadíj szeptemberben már bruttó 67,81 forint/kilowattóra lett. Ez idén 3,5, a 2023-as évben már 6 millió forint többletkiadást jelen a településnek.

A földgázfelhasználás mindennél sokkal nagyobb terhet ró a település vezetésére. Míg a 2021-es évben mintegy 13 millió forintot fizetett az önkormányzat, 2023-ban a számítások szerint több mint 60 millió forintot fog.

Csökkentik a benti hőmérsékletet

A Kossuth utca 5. szám alatti önkormányzati épületben 12 ezer köbméter gázt használtak el egy évben, ezt az arányt 8500 köbéterre, mintegy 30 százalékkal csökkentik. Felmerült a vegyes tüzelésű kazán alkalmazása is, hiszen, amennyiben kedvező piaci áron tudnak beszerezni szilárd tüzelőanyagot, akkor a tétel tovább csökkenthető. A hivatal esetében felmerült még a rövidített munkahét tartása is, például nyújtott ügyfélfogadással a hét elején, a hét végén pedig otthoni munkavégzésben dolgoznának a munkatársak.  

Az intézkedések szerint a településen minden önkormányzati épületben és telephelyen felülvizsgálják, hogy melyek a fűtési rendszerből teljesen kizárható, használatlan helyiségek (raktárak, kiszolgálóhelyiségek). Ha teljesen nem zárható ki egy épület, akkor ott 5-8 Celsius-fokos temperáló fűtést alkalmaznak majd. Ahol tartózkodnak, de nem ülőmunkát végeznek, ott 18 foknál nem lehet magasabb a hőmérséklet. Ott pedig, ahol napi 8 órában ülőmunkát végeznek, 20 Celsius-fokot tartanak majd.

Az Óvoda utca 3. szám alatt működő Városi Óvoda és Konyha esetében az éves gázfogyasztás 762 köbméter. Mivel ez a fogyasztás kizárólag a konyha üzemeléséhez köthető, ezért a továbbiakban itt nincs lehetőség csökkentésre. Az óvoda esetében azokban a helyiségekben, ahol a nevelés folyik, a minimum 22 Celsius-fokot biztosítják.

A Kossuth utca 3. szám alatti városi könyvtár esetében az alsó szinten temperáló fűtést használnak. A könyvek épségének megóvásához 16 fokot kell tartani, viszont páramentesítő gépek használatával elegendő volna az 5-8 Celsius-fok tartása. Az önkormányzat fontolóra vette az eszközök beszerzését. A könyvtár dolgozói az emeleten végeznék a munkájukat egy kisebb teremben. A megtakarítás mértéke az intézményben így akár a 70 százalékot is elérhetné, az ötezer köbméteres felhasználás 1600 köbméterre csökkenne a tervezet szerint.

A Fő út 71. szám alatti telephelyen szilárd tüzelőanyaggal biztosították a fűtést az előző években, itt az általános rendelkezéseket tudják alkalmazni, és a takarékosság elve mentén járnak el.

A Fő utca 55. szám alatti szolgáltatócsarnok 3300 köbméter fogyasztással működött az előző években. Az intézményben a téli időszakban nagyobb rendezvényeket nem szoktak tartani, ezért itt csak temperáló fűtést alkalmaznának, ezzel 80 százalékos csökkentést érnének el. Amennyiben az épület teljesen kivonható a fűtésből, úgy lekapcsolják a rendszert.

A Fő utca 42. szám alatti orvosi rendelőben működik az egyik háziorvosi rendelő, az orvosi ügyelet, valamint az asztalitenisz-szakosztály, a falugazdász és az önkéntes tűzoltó dalárda is. Az épület egy részét az elmúlt időszakban a Magyar falu program támogatásával energetikailag korszerűsítették, itt a takarékosság elve érvényesül majd. Az épület korszerűsítésből kimaradt részét lezárják, és átszervezik az ott működő tevékenységeket. Az egész épület tavaly 11 ezer 500 köbméter fogyasztással volt, a csökkentéssel most 50 százalékkal esne vissza ez az arány.

A Fő utca 29. szám alatt működő orvosi rendelőben a háziorvosi és védőnői szolgálat mellett labor és gyermekorvosi körzet is működik. Itt 1534 köbméter volt a gázfogyasztás az elmúlt évben. Az épületben mintegy 10 százalékos csökkentést tudnak beiktatni.

A Fő utca 95. szám alatti iskola, konyha és ebédlő esetében amíg a kinti időjárás lehetővé teszi, a belső helyiségekben hűtő-fűtő klímával szabályozzák a hőmérsékletet, illetve takarékos fűtést alkalmaznak.

Az Ipar utca 1. szám alatti köztemető, ravatalozó esetében a melegedőket fatüzelésű berendezéssel fűtik.

A Fürdő utca 6. szám alatti fürdő fűtése termálvizes hőcserével megoldható.

A Petőfi utca 3. szám alatti roma önkormányzat által használt épületben tartott foglalkozásokat átcsoportosítják, és egy megbeszélt időpontban szervezik meg. Egyéb időszakban temperáló fűtést alkalmaznak.

A Fő utca 27. szám alatt a közfoglalkoztatottaknak van telephelye, itt a gázfűtést nem indítják el, csak cserépkályhával melegítenek.

A Lehel utcán a kastély épületét teljesen kizárják a fűtési rendszerből.

A Nagymajor tanyán a régi iskola épületét legfeljebb alkalomszerűen fűtik.

Az Óvoda utca 26. szám alatti, valamint a Rákóci utcai múzeum épülete, továbbá a Homokhát 2. szám alatti telephely fűtetlen, a Rév utcai telephelyet kivonják a fűtésből. A varroda telephelyére pedig az általános szabályok vonatkoznak, csakúgy, mint a Fő utca 35. szám alatti közfoglalkoztatotti épületre.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában