Figyelnek a környezetre

2022.09.05. 18:15

Kiemelt figyelmet fordítanak a Péterfia utcai védett gömbkőris-fasor kezelésére

Debrecenben számos, jelentős értéket képviselő vagy történeti jelentőséggel bíró fa található. A védettséget élvező fák száma, kora és méretei kiválóan tükrözik a város természetvédelmi törekvéseit.

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

„A Péterfia utcán lévő, védett gömbkőris-sor egyedeinek állapotát évek óta megkülönböztetett figyelemmel kísérjük és kezeljük őket (ifjító metszés, öntözés, tápanyagutánpótlás). Az utóbbi években a fasor több egyedénél hirtelen bekövetkező, drasztikus állapotromlást észleltünk, ezért a szakszerű kezelés érdekében korábban növényorvosi-, most pedig kertészeti szakvéleményt kértünk” - olvasható a városháza közleményében.

A fák pusztulásának vélhető okozója egy az országba alig több mint 10 éve bekerült agresszív, kórokozó gomba, a kőrisvész (kőris kéregnekrózis).

A kórokozó a fiatal hajtásokon és törzsrészeken a kéregben besüppedéses elhalásokat okoz, ami tovább terjedve a háncs-, kambium-, végül a faszövetek, a szállítószövetek teljes elhalását, a fa pusztulását idézi elő. A gomba által jellemzően okozott tünetek jelentős része megállapítható a védett gömbkőris-fasor károsodott egyedein is. A kórokozó ellen jelenleg célzott védekezési módszer nincs, a faegyedek kondícióját kell javítani, víz biztosításán kívül biostimulátorok, illetve lombra alkalmazható és talajba keverhető organikus, szerves anyagokat tartalmazó növényvédelmi kezelések alkalmazásával. A kezelés táplálja a fa gyökereit, felélénkíti a talajélet résztvevőit (elsősorban hasznos talajbaktériumok), és megerősíti a lomblevelek szöveteit, sejtjeit.

A fentiek figyelembe vételével ezeknek a fáknak (a 4 db kipusztult/leromlott állapotú faegyed) a kivágására van szükség a Péterfia utca Bem téri szakaszán. A munkálatokat a növényegészségügyi érdekeket (a fasor további egyédenek védelme) szem előtt tartva, illetve élet- és vagyonvédelmi-, valamint gyalogos- és gépjárműforgalom- biztonsági szempontból rendelik meg.

Mint írják, a fákat haladéktalanul pótolják majd új gömbkőris csemetékkel. A védett fasor kezelését továbbra is kiemelt figyelemmel végzik, a természeti emlék ápolása, megőrzése érdekében.

Kiemelték, Debrecenben 37 védett fa és fasor van, melyek folyamatos ellenőrzését és ápolását különös odafigyeléssel végzi a polgármesteri hivatal zöldterületi osztálya. Legutóbb 2018 júniusában bővítették a védett fák és fasorok körét, így – az erre vonatkozó rendelet módosításával – 8 faegyed és fasor védetté nyilvánításáról döntött a közgyűlés. 2018 júniusa óta védett többek között a Csokonai Színház előtt álló 2 db csüngő japán akác, illetve a Bem tér három koros kocsányos tölgyfája.

2019 júniusa óta országos szinten is egyedülálló helyi rendeletbe foglalt természetvédelmi kezelési terv szabályozza a védett természeti emlékek, a védett fák és fasorok kezelését, fenntartását.

Hangsúlyozták, a városi védett fák és fasorok kezelése során mindent megtesznek annak érdekében, hogy – a lehetőségekhez mérten – biztosítható legyen a fák megfelelő egészségi állapotának hosszú távú megőrzése (rendszeres szemrevételező ellenőrzés, egészségi állapot nyomon követése, műszeres favizsgálat, szakkivitelező által végzett ápoló metszések és gallyazások, odúkezelések, statikai megerősítések, öntözés, tápanyagutánpótlás). A védett fák ápolási munkáinak elvégzéséről a főkertésszel, valamint minősített favizsgáló és faápoló szakmérnökkel egyeztetve, szükség esetén ökológus, kertész vagy növényorvos szakértő bevonásával döntenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában