Birtokolni is tilos!

2022.08.23. 07:00

Elf Barral pózolnál a fészen? Könnyen pórul járhatsz!

A NAV ingyenesen hívható zöldszámot is indított, ahol a visszaéléseket lehet bejelenteni.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Annak ellenére, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajtóvadászatot indított a manórudak ellen, az eszközt még ma is sokan szívják, sőt a közösségi oldalakon kérkednek ezzel.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy egy, a közösségi médiába feltöltött fotó, ami jogsértést feltételez, lehet-e jogalapja hatósági eljárásnak? Az Elf Barokról az adóhivatal országos sajtótájékoztatón számolt be, ahol elhangzott, hogy már maga az eszköz birtoklása is tilos.

Ez alapján arra következtethettünk, hogy a terjesztők mellett a fogyasztók is büntetésre számíthatnak, emiatt kérdésekkel fordultunk a sajtóosztályhoz. Válaszukból kiderült, hogy a töltőfolyadékkal teli Elf Bar zárjegy- és jövedékiadó-köteles jövedéki termék.

Ebből következően, aki a jogszabályokban és a jövedéki törvényben előírt, adóhoz kapcsolódó kötelezettségét megszegi, jövedéki bírsággal sújtható

– közölte a NAV sajtóosztálya.

Hozzátették: a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei eddig 141 esetben intézkedtek Elf Bar-termékeket értékesítőkkel szemben, és több, mint 12 ezer, nikotintartalmú folyadékot tartalmazó, tartályos, elektromos cigarettát foglaltak le. Mint megtudtuk, a pénzügyőrök kizárólag az üzletszerűen értékesítőkkel szemben kezdeményeztek eddig hatósági eljárást, a fogyasztókkal szemben hatósági fellépés nem történt. Fontos megjegyezni, hogy a NAV ingyenesen hívható zöldszámot is indított, ahol a visszaéléseket lehet bejelenteni, így egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a fogyasztókkal szemben is indulhat eljárás.

Az értékesítés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a megállapított vagyoni hátrány összege meghaladja az 500 ezer forintot, a szóban forgó dohánytermék birtoklója bűncselekményt követ el, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A nyomozók közel 30 büntetőeljárást rendeltek el költségvetési csalás gyanúja miatt, amelyekben ezek érintettek – tudatta a NAV.

A közösségi oldalakon természetesen nem csak manórudakkal lehet jogsértést bemutatni, erről a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság adott bővebb tájékoztatást. Válaszukban leszögezték, amennyiben a közösségi médiában olyan bejegyzés, fotó jelenik meg, amely alapján bűncselekmény elkövetésének gyanúja merül fel, úgy a rendőrség hivatalból is indíthat eljárást. Megjegyezték, jellemzően feljelentés vagy bejelentés alapján indult megyénkben nyomozás, de nem egy esetben rendőri észlelést követően, hivatalból kezdeményezték az eljárást.

Debrecenben például egy kerékpárlopásról szóló bejegyzésre figyeltek fel a rendőrök, akik rövid időn belül elfogták a gyanúsítottat, így a bicikli még azelőtt visszakerült a tulajdonosához, hogy a lopásról bejelentést tett volna a sértett. Helyi és országos szinten is volt már olyan eset, amely során menetrögzítő kamera örökített meg szabálysértést, majd az feltöltve a közösségi oldalra a rendőrök beazonosították az elkövetőt, és felléptek a szabálytalankodó ellen.

Nem helyi eset volt, de szintén egy bejegyzés alapján rendeltek el nyomozást a rendőrök abban az ügyben, amely során egy apuka a saját gyerekét rúgta hasba, amiért az túl erősen találta el labdával, majd rátámadt a gyerek segítségére sietőkre.

Ezek azonban az extrémebb esetek, általánosságban elmondható, hogy elsősorban az online térben történő zaklatás vagy a közösségi oldalakon, különböző hirdetési felületeken elkövetett csalások miatt érkeznek bejelentések–tudatta a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában