Nagyrábé

2022.05.25. 11:00

Zsidó közösség emlékének áll

Forrás: Kovács István

Nagyrábén mára – a holokauszt következtében – nem élnek zsidók, sőt történelmi lábnyomuk, tárgyi emlékük is alig vagy egyáltalán nem maradt fent. Az egykori zsidó lakosság előtt tisztelegve Csillag Endre díszpolgár kezdeményezésére olyan emlékművet hoztak létre, ami az ott valaha is helyben élők neveit viseli. Az egykori zsidó temető közvetlen közelében felállított emlékművet május 22-én avatták fel. Az eseményen az emlékmű ötletének atyja elmondta: az alkotás közepén Dávid-csillag van, amelyen magyarul és ivrit írásmóddal olvasható a mű rendeltetése. 

A csillag hat szárán Jákob tizenkét fiának a nevei olvashatóak héber és magyar változatban olyan módon, hogy a születési kronológia némi megtörésével kiviláglik, mely zsidó törzsek tűntek el az évezredek viharaiban, és melyik kettő maradt meg mindmáig. Az eltűnt törzsek nevei feketével, a megmaradottaké arannyal lettek felróva a gránitplakettekre. Júda és Benjámin neve a csillag azon szárának jobb és bal oldalára került, amelyik Jeruzsálemre mutat. A posztamensen a fedlap negyvenfokos dőlésszögben tekint Jeruzsálem felé.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában