Mini Drive

2022.04.08. 18:41

A gyermekek Forma–1-e jön Debrecenbe

Hazánkban még gyerekcipőben járnak a „láda-derbik”, de a szervezők remélik, az első verseny nagy lökést ad a továbbiakra.

Újdonságként debütál majd a Schaeffler Mini Drive az ország legnagyobb és legmozgalmasabb járműipari seregszemléjén, a Debrecen Drive-on. Ez a kicsiknek szóló autóverseny a Forma–1-es versenyek világát hozza el a cívisvárosba gyermeknapon. A megmérettetés ötletét a „láda-derbik” népszerűsége adta, amit a Drive-on továbbfejlesztve, profi alapokra helyezve rendeznek majd meg. A program egyik különlegességét az adja, hogy csak gyerekek állhatnak a rajtrácshoz. Minden csapatot hárman alkotnak majd: egy pilóta és két tolóember, akik 5 és 12 év közöttiek. A szervezők, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) közreműködésével biztosítják az induláshoz szükséges azonos műszaki tartalmú jármű alapot (alváz, futómű, kormány és fékszerkezet). A karosszéria alvázhoz való rögzítése, kialakítása és design-ja teljes mértékben a nevező csapatok kreativitására van bízva.

– Úgy tudjuk előttünk még senki nem rendezett „láda-derbik” épített alvázon – fedte fel Basa Balázs, a Mini Drive projektvezetője a Hajdú-bihari Naplónak. – A DSZC tervezte az alvázat, ahol a legfontosabb cél a biztonság volt. A rá kerülő felépítmény meg reményeink szerint minél viccesebb, szórakoztatóbb lesz, tehát itt nem a légellenállás a leglényegesebb kritérium. Fontos szempont, hogy semmilyen motor nem szerelhető a versenygépbe, amelyet pedállal sem lehet hajtani. Tartottunk a csapatoknak egy műszaki tájékoztatót egyrészt a biztonság, másrészt a műszaki egyenlőség miatt. Azért választottuk a gyermeknapot és a Debrecen Drive-ot, mert szeretnénk, hogy minél szélesebb réteghez eljusson a kezdeményezés, és hogy minél többen szurkolhassanak a fiataloknak. Hazánkban még gyerekcipőben járnak a „láda-derbik”, de remélem, mi adunk nekik egy nagy lökést – nyilatkozta a projektvezető.

 

A szervezők tájékoztatása szerint 16 csapat állhat rajthoz a megmérettetésen, akiket tekintettel az első alkalomra a szervezők invitáltak meg. A műszaki tájékoztatón többek között kiderült, az autókon nem módosítható az alváz, a kormány és a futómű, ám a fékrendszer, a fékpedál a felni, valamint az abroncs változtatható, úgyhogy bátran elengedhetik majd a fantáziájukat a résztvevők. 

 

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában