Elindult az e-bejelentő

2022.03.20. 12:45

A birtokbaadás buktatói: ügyvédet kérdeztünk arról, mire érdemes figyelni

Ne vegyünk át olyan ingatlant, amely nem alkalmas a rendeltetésszerű használatra!

Érdemes felmérni minden esetben az ingatlan állapotát, hogy később ne érjen bennünket meglepetés | Forrás: illusztráció / MW-archív

Elindult az e-bejelentő, amellyel órákat spórolhatunk az ügyintézések alkalmával – hívta fel figyelmünket dr. Andirkó Balázs István ügyvéd. Arra is választ kaptunk tőle, melyek a legfontosabb tennivalók egy ingatlan birtokba adásakor.


– Az e-bejelentő lényege, hogy online, egy informatikai rendszeren keresztül lehet bejelenteni különböző adatváltozásokat, mint például a lakcímváltozás, házasságkötés miatti névváltozás vagy akár a közműszolgáltatások átírása, felhasználóváltása. Például egy adásvételi szerződés miatti birtokbaadási eljárásban nagy segítséget nyújt a rendszer a vevőknek, az ügyfélszolgálatokon való hosszadalmas ügyintézés helyett otthonról, kényelmesen, online átírhatják a megvásárolt ingatlanhoz tartozó közműveket – mutatott rá. (Az e-bejelentő itt érhető el, s jelenleg a Központi Azonosítási Ügynök valamely azonosítási megoldásával – például Ügyfélkapuval – és a hozzá tartozó tárhellyel rendelkező magánszemélyek vehetik igénybe – A szerk.)

 

Jegyzőkönyvbe vele!


Andirkó Balázs István kitért arra, a birtokbaadási eljárás egy bérleti vagy egy adásvételi szerződés teljesítésének zárómozzanata, amikor a bérlő vagy a vevő átveszi a bérelt vagy megvásárolt ingatlant. – Érdemes rögzíteni a szerződésben, hogy az adott ingatlant milyen berendezési és felszerelési tárgyakkal együtt adják ki vagy adják el. Ezek meglétét pedig célszerű a birtokbaadási jegyzőkönyvben rögzíteni: megtalálható-e minden bútor, rendben működik-e a klíma vagy a televízió és így tovább. Amennyiben a birtokba vevő fél tudatában volt annak, hogy az ingatlan milyen hibákkal rendelkezik, célszerű, hogy ezt is rögzítsék. Egy bérleti szerződést lezáró, bérbeadó részére történő visszaadáskor például ez mindkét felet megvédheti attól a hibától, hogy a bérlő lelakta-e az ingatlant, vagy sem, és kinek a kötelezettsége a felmerülő hibákat kijavíttatni. Hogyha a szerződéskötést megelőző tárgyalások folyamán az ingatlan hibáiról nem esett szó, és azokat nem rögzítették a szerződésben sem, minden esetben javaslom a vevőknek, hogy próbálják alaposan felderíteni az ingatlan hiányosságait.

Fontos, hogy olyan ingatlant ne vegyenek át, amely az általuk elképzelt rendeltetésszerű használatra nem alkalmas. Az eladó akkor teljesít hibásan, ha az ingatlan nem felel meg a szerződésben rögzített állapotnak, illetve akkor mentesül a hibás teljesítés alól, ha a vevő az ingatlan hibáját a szerződéskötéskor ismerte vagy ismernie kellett

– jegyezte meg.

 

Gyakori hibák


A szakember felhívta a figyelmet arra: ha a vevők a birtokba adáskor mégis olyan hibákat észlelnek, amelyekről a szerződés megkötésekor nem tudtak vagy nem kellett tudniuk, mindenképpen rögzítsék azt a birtokbaadási jegyzőkönyvben, illetve készítsenek azokról fényképeket. – A mérőórák átírásával kapcsolatos elszámolási viták megelőzésére javaslom, hogy rögzítsék az egyes közműmérők óraállásait, továbbá célszerű rögzíteni azt is, hogy hány garnitúra kulcsot adtak át. A birtokbaadási jegyzőkönyvben rögzített ingatlanállapot, illetve ingóságlista nagy segítséget jelenthet a bérbeadóknak is abban az esetben, amikor a bérleti szerződés megszűnik, és a bérlő visszaadja az ingatlan birtokát. A jegyzőkönyv alapján ugyanis ellenőrizhető sok olyan, bérlőnek felróható körülmény, amely alapot adhat a kaució megtartására – hangsúlyozta.


– Társasházi ingatlanok adásvétele esetén szoktam felhívni a szerződő felek figyelmét arra, hogy tájékozódjanak a közös képviselőtől, van-e a lakásnak közösköltség-hátraléka. Ez ugyanis az éppen aktuális tulajdonost terheli, és a megvásárolt lakásba történő beköltözést követően érheti az új lakókat kellemetlen meglepetés, ha a közös képviselő vagy a lakóközösség az előző lakó hátralékait szeretné kifizettetni. Gyakori hiba továbbá, hogy az eladók nem egyenlítik ki a közműhátralékaikat birtokba adás előtt, és miután megtörtént a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásbeli bejegyzése, a vevők azzal szembesülhetnek, hogy az eladóknak közműtartozásaik vannak, melyeknek kiegyenlítéséig nem kerülhetnek a nevükre a közművek. A szerződésszerkesztéskor igyekszem kitérni minden olyan kérdés szerződésbe foglalására, amely felmerülhet a birtokba adáskor. Így például minden esetben azt javaslom a feleknek, hogy rögzítsük pontosan az ingatlan közművesítését, a jelenlegi műszaki állapotát, esetleges hibáit, valamint az eladó nyilatkozatát arról, hogy az ingatlan valamennyi hátralékát – például a már említett közösköltség- vagy közműtartozások – legkésőbb a birtokba adásig vállalja megfizetni, ellenkező esetben ez lehet akár a birtokba adás akadálya is, ami keletkeztethet az eladó részére kötbérfizetési kötelezettséget.

 

NE 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában