Karrierutat épít és jövőképet mutat

2022.02.09. 17:18

Új, német nyelvű üzleti kurzus indul a Debreceni Egyetemen

A Debrecen BSC Kerekasztal kezdeményezésére ezentúl ötödik, német nyelvű kurzusra is jelentkezhetnek a Debreceni Egyetem hallgatói.

Forrás: Kiss Annamarie

A képzés részleteit szerdán mutatták be az intézmény főépületében. Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató kiemelte, hogy a BSC Kerekasztal immár második alkalommal alapít olyan képzést, melyet a leendő munkavállalók vagy az őket képzők számára kívánnak közvetíteni. – A Debreceni Egyetem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a képzések minősége a munkaerőpiacon megállják a helyüket, ezért az elmúlt öt év képzési portfóliója 134 képzéssel bővült – fogalmazott. Ezt azzal indokolta, hogy a képzésekbe be kellett építeni a munkaerőpiac felől érkező igényeket. Felhívta a figyelmet az egyetem által a hallgatók számára biztosított 88 ezer gyakorlati képzőhelyekre. A kurzus célja, hogy a pályaválasztásnál a fiatalok már szakképzett munkaerőként lépnek a munkaerőpiacra, ahol megállják a helyüket és egyfajta karrierutat lássanak maguk előtt.

 

– A város vezetésének a Debreceni Egyetemmel közös célja, hogy Debrecen üzleti szolgáltatóközpont legyen – kezdte ünnepi beszédét Barcsa Lajos alpolgármester. Hozzáfűzte: Magyarországon Budapest után Debrecenben van a legnagyobb ilyen jellegű közösség, mivel több mint ötezren dolgoznak a szektorban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezt a szektort a városvezetőségnek a jövőben tovább kell erősítenie.

Nem új keletű, de jó alapra építkezik az együttműködés, 896 általános iskolás tanul emelt szinten német nyelvet, 1500-an a Debreceni Szakképzési Centrumban, ez a tudás továbbfejleszthető az egyetem új, német nyelvű üzleti kurzusán

– fejtette ki. Emlékeztetett arra is, hogy a megállapodással mindkét fél jól jár; a BSC Debrecen a tagjai számára jelentős utánpótlásbázist tud biztosítani, emellett a Debreceni Egyetem piacképességét növeli az új megállapodás.

Barcsa Lajos
Forrás: Kiss Annamarie

Szoták Beáta a Debrecen BSC Kerekasztal képviseletében elmondta, hogy a szervezet debreceni jelenlétének egyik oka a magas színvonalú oktatás. Kitért arra is, hogy az egyetemmel köttetett együttműködés részeként az első ilyen jellegű képzés magyarul indult el, amit az angol, a holland, a francia és az új német képzés követett. - A nyelvtudás kincset ér, gyakran a magas szintű szakmai képzésen is túlmutat.

Gyakorlatorientált képzésről van, szó, mely interaktív foglalkozásokkal vezeti be a hallgatókat a multinacionális vállalatok világába

– világított rá. Munkajogi és HR- ismereteket, valamint prezentációs technikát is tanulnak az ütőképes kezdésért a munka világában.

 

Csatár Péter dékánhelyettes először felidézte, hogy a magyar nyelvű üzleti kurzust 2018 óta ötszáz hallgató végezte el Debrecenben. - Piaci, nevelési és oktatási igényeket egyaránt kielégíti, amit ez a képzés tartalmában és szellemiségében ad – összegzett. A tizenkét modulból álló kurzusok különböző helyzetekben közvetítenek alapvető kompetenciákat. Az időmenedzsment, a monotómia-munkatűrés a csapatmunka és az ezekhez hasonló skillek mellett interkulturális ismereteket is elsajátíthatnak a képzés résztvevő. Karrierutat épít, jövőképet mutatnak az üzleti kurzusaink – fogalmazott.

 

A sajtótájékoztató után megtartották a képzés első előadását, melyen az egyetem és a cégek képviselői panelbeszélgetéssel osztották meg a gondolataikat, tapasztalataikat a német nyelv szerepéről.

 

SZD


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában