Útfejlesztés

2022.02.10. 12:36

Átadták a felújított Hunyadi és Liget utcákat Hajdúhadházon

Kormányzati támogatásból fejlesztették a hajdúhadházi kiképzőbázishoz vezető utakat.

Forrás: Molnár Péter

Közel 3 és fél kilométer hosszan, 6 és fél méter szélességben újították fel és erősítették meg a hajdúhadházi Hunyadi és Liget utcákat, mintegy 600 millió forint kormányzati támogatásból, egészen a Vay Ádám Kiképzőbázisig.

 

– Három fő a különbség a hódmezővásárhelyi és a hajdúhadházi szárazföldi haderő között. Elmondhatjuk, hogy a második legnagyobb szárazföldi haderő van itt Magyarországon, ami elég komoly fegyvertény – hangsúlyozta Tasó László a csütörtöki ünnepélyes átadón.

 

A térség országgyűlési képviselője elmondta: akkor lehet Magyarország biztonságban, ha látványosan és hatékonyan tudja fejleszti védelmi képességét.  

Nagyon jelentős fejlesztésekben van most is benne az ország, és rengeteg olyan dolog van, amelyek azt mutatják, hogy a biztonságtól nincsen fontosabb. Meg kell védenünk határainkat, meg kell védenünk a függetlenségünket. Ehhez ütőképes magyar hadsereg kell

– mutatott rá a honatya. Hozzátette: 

a jövőben is várhatóak védelmi képességet fejlesztő beruházások a térségben.

Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára beszédében felidézte, hogy az út felújításának igénye már 2017-ben felmerült, és 2019-ben jutott el a projekt oda, hogy forrást is tudtak rá biztosítani a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretein belül.

 

Az önkormányzat és a kormányzat együttműködésének sikeres eredményeként jellemezte a beruházást Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára.  

 

– Az önkormányzat az egyik legfontosabb szereplője a helyi közösség építésének. Érdemes olyan emberekkel hosszú távú szövetséget kötni, akik a közösségkovácsolásban tudnak jeleskedni. Ilyen szereplő lehet a polgármester és az országgyűlési képviselő is – tette hozzá.

 

– Ahogy az ország, a régió, a megye és a város fejlődik, úgy újult meg ez az út, és úgy újult meg a Magyar Honvédség is. Ez az egyik lépése az új, korszerű, a nemzet érdekét szolgáló, a magyar állampolgárok biztonságát garantáló Magyar Honvédség megteremtésének – emelte ki Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.  

 

Hozzátette, az új helikopterek már megérkeztek, az idei évben pedig többek között további harckocsikkal, lövegekkel bővül a honvédség eszközállománya.

 

– Az, hogy ez az út elkészült, az egy morális fejlődést jelentett a dandárnál, hiszen alapvetően 600 ember jár a bázisra nap mint nap. Ehhez hozzávenném azt a további 1600 embert is, aki itt hajt végre képzéseket, felkészítéseket, illetve ez a bázis nagyon fontos nemcsak a Magyar Honvédség, hanem a magyarországi befogadó nemzeti támogatás szempontjából is, mely során biztosítanunk kell a különböző NATO-erőknek az áthaladást, illetve a szállítást – mutatott rá Szloszjár Balázs dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.

 

Csáfordi Dénes polgármester elmondta, közel 8 éve vetődött fel először, hogy a várost és a kiképzőbázist összekötő utat fel kell újítani.  

 

– Ez az út, ez a legjobb példája annak, hogy egy széleskörű összefogással olyan dolgokat, olyan fejlesztéseket is meg tudunk valósítani, amelyek szinte mindenki számára fontosak – utalt arra, hogy Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium, a Belügyminisztérium és az önkormányzat együttműködésében, Tasó László hathatós közreműködésével sikeresen zárult a kivitelezés.  

 

A fejlesztés során az aszfaltréteg felújításán és megerősítésén kívül megoldották a csapadékvíz-elvezetést, útpadkát készítettek, valamint közel 2300 méter hosszan földkábeles infokommunikációs hálózatot építettek ki. 

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában