Újabb szaporulat

2021.12.16. 19:19

Színpompás apró gekkó a debreceni állatkert legújabb lakója

A jövevény még csak néhány centiméteres, de már most igen fürge.

Forrás: Facebook / Zoo Debrecen

Még csak néhány éve érkezett, de már rendszeresen szaporodik a debreceni állatkert madagaszkári nappaligekkó-párja, akik nemrég idén másodszor örvendeztették meg szaporulattal az intézményt. Az állatkert Facebook-oldala azt írja, legifjabb utódjuk november 30-án kelt ki az egzotikus flórát és faunát bemutató Pálmaházban, bő két hónappal a tojásrakást követően. 

A csupán néhány centiméteres, de szüleinél nem kevésbé színpompás kis gekkó egyelőre a kulisszák mögött nevelkedik két és fél hónappal idősebb testvére társaságában, de a jelek szerint kiváló egészségnek örvend, és a fajra jellemző módon igen fürge.

Az Észak-Madagaszkár erdőségeiben őshonos madagaszkári nappali gekkó (Phelsuma grandis) 30 centiméteres testhosszával a legnagyobb nappaligekkó-faj. Mint neve is mutatja, főleg nap közben aktív; vegyes étrendjét rovarok és más gerinctelenek, illetve nektárok és gyümölcsök teszik ki. Mivel Madagaszkár szigete erőteljesen érintett a természeti erőforrások túlzott mértékű felhasználásában, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. Impozáns külseje miatt igen kedvelt terráriumi faj, a hazai állatkertek körében azonban igazi ritkaságnak számít, mivel máshol csak a győri állatkertben látható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában