jövő őszre átadhatják

2021.11.23. 15:39

Új óvoda épül a Borbíró téren, kedden le is tették az alapkövét

A Megtestesülés-templom mögött építik meg.

Fotó: Czinege Melinda

Az alapkövét kedd délután tették le, de jövő ősszel várhatóan már birtokba is vehetik a gyerekek azt az óvodát, mely a debreceni Megtestesülés-templom mögött, a közösségi kert helyén épül a Borbíró téren. Az épület a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tagintézményeként működik majd, melynek igazgatója, Bódis Zoltán köszöntötte az ünnepség résztvevőit.

Soltész Miklós államtitkár beszédében először arra emlékeztetett, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megalapítása óta a családok támogatását szolgálja. Elmondta, hogy a katolikus egyház Mátészalka, Nyírbátor és Józsa után most a debreceni lakótelep közepén épít óvodát 542 millió forintból, melyet a kormány 470 millió forinttal támogat. A fejlesztéssel kapcsolatban kitért arra is, hogy a magyar kormány összesen 120 milliárd forintból eddig csaknem 11 ezer férőhelyet biztosított az óvoda- és bölcsődefejlesztés részeként, melyhez a református, katolikus és evangélikus óvodaprogram is kapcsolódott.

Kétszáz óvoda újul meg vagy épül fel, ennek kétharmadát végezték el eddig a katolikusóvoda-program részeként

– összegzett.

Mindig jó, ha iskolát, óvodát vagy bölcsődét építünk. Ezt már Kósa Lajos országgyűlési képviselő mondta, majd megosztotta azt is, hogy a magyar kormány miért tartja fontosnak ezeket a beruházásokat. – A kötelező beiskolázási életkorral kapcsolatban a kormány felmérte, hogyan lehet segíteni az olyan családból érkező gyerekeken, akik szociális szempontból hátrányos családokból kerülnek az oktatási rendszerbe – jegyezte meg. Beszélt arról is, hogy ezek a hátrányok akkor csökkennek a legnagyobb mértékben, ha a gyerekek minél hamarabb kerülnek építő, fejlesztő jellegű közösségekbe. Emlékeztetett a kormányzat családbarát intézkedéseire, ennek kapcsán leszögezte, hogy az EU statisztikai hivatalának felmérése szerint az elmúlt tíz évben az európai országok közül Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a hátrányos helyzetű családok száma és társadalmon belüli aránya.

Szorgalmazta továbbá, hogy az óvodák jelenlegi csoportlétszámát húsz alá kell csökkenteni, hogy speciális programokat is bevezethessenek a pedagógusok.

– A kormányzat programjának részeként a határon túli, magyarság által lakott területeken is új óvodák épülnek, ennek célja elsősorban az anyanyelvi környezet biztosítása és ezzel az identitás erősítése – mutatott rá. Végül felvetette azt is, hogy célszerű lenne új közösségi kertet kialakítani az épülő óvoda mellett.

Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott: egy közösség, amikor a gyermekeinek, a fiataloknak bármit is épít, azt üzeni a világnak, hogy a jövővel foglalkozik, és hosszú távon dolgozik a közösség fejlődéséért.

A magyar kormány olyan közösségként gondol Magyarországra, melynek határozott jövőképe van, és ezt a jelenben alapozza meg

– mondta, majd megjegyezte: példaértékű, hogy a kormány a társadalom legkülönfélébb szereplőit hívja közösen a jövő építésére és támogatja mindazokat, akik ebben szerepet vállalnak, legyen szó a családtámogatásról vagy közoktatásról. – Magyarországon az önkormányzatok, a közalapítványok, az állami szervek és az egyházak közös erővel, a maguk különböző területein dolgoznak a jövő építésén. A magyar kormány számára mindenki partner, aki ezekért a közös célokért és értékekért hajlandó tenni.

Meggyőződésünk, hogy amikor Debrecent építjük, a magyar nemzetet is építjük

– fogalmazott végül.

Az óvoda alapkövét Palánki Ferenc megyéspüspök áldotta meg. A főpásztor hangsúlyozta, hogy a keresztény egyházak elsősorban nem intézményekben gondolkodnak, hanem közösségekben, egyházban. – Nem intézményeket szeretnénk fenntartani, hanem az evangéliumot hirdetni azáltal, hogy hangot adunk az értékeknek és az embereknek azt az ősi, belső bizalmat és tudást átadva, amit a gyerekek is tudnak: hogy szeretve vagyunk – emelte ki.

A Megtestesülés-templom mellett épülő óvoda jövő ősszel nyitja meg kapuit.

Az intézmény végleges nevéről még nem döntöttek a beruházás szereplői, azt viszont közölték, mi került a közösen elhelyezett időkapszulába: az iskola alapító okirata, pedagógusainak listája, diákrajzok és a Hajdú-bihari Napló keddi lapszáma.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában