fotókkal

2021.10.21. 17:32

Kétnapos debreceni konferencián vizsgálják az ipar városokra gyakorolt hatásait

Megkezdődött a Országos Urbanisztikai Konferencia az egyetem Műszaki Karán.

Immáron 27. alkalommal gyűltek össze a téma szakértői az Országos Urbanisztikai Konferencián, melynek idén a Debreceni Egyetem Műszaki Kara ad otthont. A kétnapos rendezvény központi témája az újraiparosodás.

A konferencia plenáris, valamint szekcióelőadásai többek között arra keresik a választ, hogy milyen hatással vannak az ipari nagyvállalatok hazánk városaira, és milyen változásokat indukál jelenlétük a város társadalmi, valamint gazdasági, környezeti szférájában.

– Az iparfejlődés és városfejlesztés kapcsolatát újra kell gondolnunk – hangsúlyozta csütörtökön, a tanácskozást megelőző köszöntőjében dr. Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke. Mint elmondta, ma már egészen más típusú iparról és más típusú ipar-város kapcsolatrendszerről beszélhetünk, mint az 1950-es években. Ez az ipar tudáson alapul, és nem köthető magas környezeti terheléshez, valamint az alacsony képzettségű munkaerő tömeges foglalkoztatásához.

Ez a fajta újraiparosodás a vidéki városokról szól. Az urbanizáció sikere meghatározza a gazdaság sikerét

– tette hozzá.

A kétnapos konferencián hat szekciónkban vizsgálják a hazai és nemzetközi nagyvállalatok szerepét a városfejlődésben, hatásukat a helyi önkormányzatok és intézmények működésére és az oktatásra. A rendezvényen kitérnek a rendszerváltás ipari válságából levonható tanulságokra, illetve az újfajta technológiák által indukált változásokra. Megvizsgálják továbbá azt is, hogy ebből adódóan milyen új kihívásokkal kell szembenézniük a Debrecenhez hasonló városoknak az újraiparosodás során.

P-B.V

Borítókép: dr. Salamin Géza, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke a debreceni konferencián