útavató

2021.09.24. 17:04

Tovább erősödhet a Határ úti ipari park, fontos infrastrukturális fejlesztést adtak át

A hosszú távú tervek között szerepel egy kijárat építése a Kishegyesi útra.

Fotó: Kiss Annamarie

Közel húszhektáros területen végeztek infrastrukturális fejlesztést a Határ úti ipari parkban. A kivitelezésre a Xanga cégcsoporthoz tartozó Dipa Kft. nyert vissza nem térítendő támogatást. Jelenleg hatvan cég működik a 135 hektáros területen, több mint hatezer munkással. A beruházók célja a területet 150 hektárosra bővíteni, amely tízezer dolgozó megélhetését biztosítani tudja majd.

Jelenleg egy egymilliárd forintos iparipark-fejlesztést végzünk, melynek keretében készült el az út infrastruktúrája. Ezzel a fejlesztéssel egy körülbelül húszhektáros területet tártunk fel, amely három-négy nagyobb, és öt-hat kisebb fejlesztésnek fog tudni területet adni

– ismertette Herdon István a pénteki átadón.

A Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta, a területen jelenleg is folynak a munkálatok, a többi résszel való összekötéseket végzik. Ezeken kívül a későbbiekben megcsinálják a közvilágítást, kamerarendszert építenek ki, elektromosautó-töltőket és buszmegállókat helyeznek el. Mindezek által a park körbejárható és könnyebben megközelíthető lesz.

Az ipari park jelenlegi területe 135 hektár, a végső víziónk az, hogy ez 150 hektár legyen

- hangsúlyozta a vezérigazgató. – Előkészítettük már a következő ütemet is, melynek megvalósulásával egy kijáratot fogunk építeni a Kishegyesi útra. Remélhetőleg ez a következő évben elkészül – tette hozzá.

– Elképesztő az a fejlődés, ami itt bekövetkezett. Emlékezhetünk rá, itt valamikor a debreceni téglagyárnak voltak a bányászati gödrei – idézte fel Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott: ami most itt van, az Európa, sőt a világnak a színe-java. Előbb-utóbb felkerül legalább a kontinens azon vállalatainak térképére, akik a piac élvonalában gyártanak vagy szállítanak.

Véleménye szerint ha a további ipari fejlesztések megállnának, akkor egy idő után elfogyna a rendelkezésre álló terület az új befektetők és meglévő üzemek bővítése elől. Hozzátette még,

a város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból fel fogja újítani a Kishegyesi utat.

– Egy nagyon komoly fejlesztési stratégiával, előszerződésekkel megyünk előre. Szeretnénk olyan pozitív visszajelzéseket kapni, mint a nemrég átadott Sensirion-gyár vezérigazgatójától – mondta. Mint kifejtette, a szenzorokat gyártó vállalat első emberei elismeréssel voltak a magyarországi munkafolyamatokkal az üzemük építése során.

Papp László elmondta, 2015 óta több mint 700 hektár ipari parkot hoztak létre, a teljes ipari infrastruktúra-kapacitás 1300 hektár. Ennek nagy része már befektetőkkel, konkrét beruházókkal rendelkezik.

– Most már több mint két évtizede, Herdon István vezetésével, a Határ úti ipari parknak újabb és újabb mérföldkövét tudjuk elhelyezni a debreceni gazdasági sikernek. Biztos vagyok abban, ha öt év múlva ugyanezen a téren megállunk, mögöttünk ugyanaz lenne látható, minthogyha megállnánk az ipari park elején – emelte ki városvezető. Mint mondta: jelenleg közel száz befektetési tárgyalás van folyamatban Debrecenben.

A városban zajlik Európa egyik legnagyobb ipar- és gazdaságfejlesztési programja

- hangsúlyozta.

– Abszolút hittel, kellő magabiztossággal mondhatom, Debrecen nagyon jó irányba halad, és nagyon komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy a 21. századot megnyerje. Biztos vagyok benne, hogy a következő hetek és hónapok történései ezt meg fogják erősíteni – fogalmazott Papp László.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában