Színes programok

2021.08.26. 12:09

Összejönnek a lovasok a nyírábrányi falunapon

Nagy bulival zárja a nyarat a Hajdú-Bihar megyei település.

A járványügyi korlátozások feloldása után lassan visszatért a kulturális élet a településre: újra kinyitott a könyvtár, a művelődési házban egy hónapra helyi kézművesek és alkotók munkáiból nyílt kiállítás, létrejött a nyugdíjasklub, amelynek tagjai már több kiránduláson is részt vettek, valamint augusztus elején az Operettkavalkád című műsor is ellátogatott a településre, amelyre igen sokan ellátogattak a műfaj kedvelői közül.

Falunap is lesz

A nyári szezont nem zárja le szórakozás nélkül a falu: augusztus 28-án fogathajtó versennyel egybekötött falunapot tartanak. A nap folyamán az akadályhajtás mellett elektromosautózás, arcfestés, íjászat, bőrfonás, ugrálóvár, kincskeresés és pónilovaglás, valamint koncertek és tűzijáték is várja a látogatókat. Nagy Lajos, a település első embere lapunk érdeklődésére elmondta: a helyi önkormányzat több lovas­egyesülettel van kapcsolatban, illetve együttműködik a Fülöpi Hagyományőrző Lovas Egyesülettel.

– Régen minden faluban rengeteg ló élt, sokan szekérrel jártak vagy fuvaroztak, a lótartás természetes dolog volt. Mára ez megszűnt, és egyre kevesebb helyen találkozunk itt, falun is a lóval, viszont az állat iránti szeretet nagyon sok embert vonz az ilyen fajta rendezvényekre. Nemhiába tartja a mondás: lovas nemzet a magyar. A fogathajtó verseny a település életében olyan rendezvény, amely a helyi és más településen élő lovas és lovat szerető embereket összehozza, és teret ad a közösség megerősítésének. Ezen túl a gyermekeink megismerkedhetnek a lóval, és ezáltal kedvet kaphatnak az ilyen irányú sport gyakorlásához – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy további tervek vannak rendezvények megtartására, viszont ez nagymértékben függ az elkövetkezendő időszak járvány­ügyi intézkedéseitől is.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában